Какво породи ”виетнамското чудо”?

През последните 25 г. погледите ни бяха насочени на Запад. Така в България пропуснахме да забележим как един изстрадал народ възстанови и изгради своята страна.

Обратно в новината

Коментари - Какво породи ”виетнамското чудо”? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Виетнам се развива,но,там няма мангали и ДПС и БСП,там няма мутри които да тормозят честните хора! ХАйДЕ СЕГА ИСКАМ МАЛКО МИНУСЧЕТА!

Там има еквивалент на БСП и е управляваща партия, но пък имат щастието да нямат ГЕРБ, РБ с всичките им файтонджии ...

Дано в столицата им да построят "български общежития" и да поканят наши работници! Дължат ни го...

В този регион и Тайланд е доста успешна страна. Там краля и хунтата ги държат изкъсо.

Преди 30 години бяхме 30 години по-напред от Турция. Сега тя е 60 години по-напред от България. Чудото Сингапур се случва за едни 25 години от държава на нивото на Лаос до това, което са сега. Нотам ВИП персоните не са мутри и мутреси.

Ахахаха,бил по добре от турция - по какъв показател?Може би по лизане на руски задници

ТЕ МНОГО ДА НЕ ИЗГРАЖДАТ ЧЕ АМЕРИКАНЕЦА ТОВА ЧАКА , ДА РАЗРУШИ ВСИЧКО ПАК

Само Русия руши всичко. САЩ създава мощни икономики. Най-голямият чужд инвеститор във Виетнам е САЩ. Виетнамците имат една поговорка по този случай - По-добре враг на САЩ отколкото приятел с Русия. В първия случай благополучието е гарантирано, а във втория е гарантирана само мизерията.

Успешни са също така Китай, Казахктан, Беларус, Русия и още куп посткомунистически страни, където не беше допусната разбойническа псевдодемокрация от евроатлантически тип. Авторитарното управление, с контролиран държавен капитализъм-това е формулата.

Казахстан, Беларус и Русия??? Ти не си на тази земя...

Виетнамците са много работлив народ. Тези, които идваха тука 70-те години и работеха в строителството, нашите майстори строители ги научиха да се скатават.

Разликата е че ние сме много близо до Съветска Русия и това влияе на нашите комунисти. През 1989 те държаха цялата власт, но вместо да мислят за народа, помислиха за себе си и Държавна сигурност се погрижи на хора като Илия Павлов, който беше зет на шефа на личната охрана на Правешкия сатрап да се даде куфарче с пари. В моето предприятие дадоха куфарче с Източни Дойче марки на едно ченге(снаха му беше Партийния секретар на най-голямото предприятие в общината) и той ги замени в ГДР за западни. После отвори бизнес в който участваха шефовете. Това не беше тайна. Похвали се на няколко ракии в бара - и аз бях там. Всъщност комунягите се подготвиха още след идването на Горбачов през 1985 - усетиха накъде духа вятъра. Руснаците от военнопромишления комплекс им дадоха знак. Във Виетнам нещата не стоят така. Там големия съсед е Китай и те се развиха по друг начин. Вижте Китай къде е сега и Русия къде е сега. Китай няма природни богатства като Съветска Русия но има по-добра икономика и по-добра политика. Руснаците пак го удариха на въоръжаване и пак ще катастрофират, след като Путин остарее. Както изкуфя Брежнев, така изкуфява вече Путин. Нищо ново. Приказката за силната ръка сме я чували вече. За големия скок и петилетките - също! Истината е че трябва да се работи - и да се спазват законите. Ние сме част от европейското семейство и там ние мястото. Нито сме будисти като виетнамците, нито сме фанатици като руснаците. И никога не сме били. Религията ни е чужда. Ние сме си еретици откакто свят се помни. Малко сме суеверни - като всички древни народи.

Не се оправдавай с Русия. Прости сме/ ББ го каза официално/ и сме мързеливи, освен това и покорни. Обичаме господари, независимо откъде са.

ГЯУР ДА СЕ НАРИЧАМ ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕНЕ :))) .... ИМА НАРОДИ КОИТО СА ОБРЕМЕНЕНИ ДА БЪДАТ ГЯУРИ :)))

Не народи, а червени комунистически изроди. Това са само части от народите, а не самите народи.

Таман се обади и се сетих за празника.Естествено не го честитя на дегенерати като теб,а на честните българи. Да сте живи и здрави.Честит 09.09.1944г.!

само едно нещо случило се преди 25г - края на комунизма ..

биетнам победи америка във воината ! една малка дъжава победи една свръхсила! а вулгаристан е бил под робство 700 години-официлано !

Виетнам не победи САЩ, а САЩ загуби войната. На финалните преговори Американският Генерал казва "Ние не загубихме нито една битка" а Виетнамският Генерал му отговаря "Това няма значение, нали?"

Голяма държава. В нея има всичко - проституция, мафия, корупция, кражби, обикновен бандитизъм - какво ли не лошо. Те, обаче, са воювали и изстрадали свободата си като народ и държава, имат изградено чувство за човешка общност, за значимостта и приоритетността на общите интереси. Решават и действат сами за себе си - няма Брюксел, няма НАТО, няма подлият бащица Вашингтон. Никой, освен интересът им, не определя с кого да сътрудничат и търгуват. Сами планират развитието си, енергетиката си, всичко, строят си АЕЦ в необходимото количество, градят страната си. Щастливи хора със изстрадано щастие.

Ред,работа,растеж-управляващата там комунистическа партия е гарант за това и скоро виетнамските инвестиции ще стигнат и до нас,посланика им пролетта каза по ТВ,че имат интерес от концесия на порт Бургас,евтини виетнамски Нокии стават все по популярни у нас!В Сингапур ред,работа,растеж се гарантира още по успешно от некомунистически,но твърде авторитарен режим,така ,че е важно не идеологическите клишета и изтъркани фрази,а какви цели имаш!У нас -не би!

Може да звучи малко банално и изтъркано но всяка държава където няма корупция , не се краде и се работи нещата вървят добре. Тук се краде нон стоп от 1989 до сега и резултатът е налице , в държави където не се краде също се вижда.

Тоя с минуса бас ловя че е комунист от бандитско потекло , за съжаление са много такива у нас.

Щом твърдиш, че в България се краде от 1989-та насам, ти мислиш и се изказваш като най-примитивните комунисти, няма как да не ти сложа минус.

Имам чувството,че нашите заменени от алчност герой на прехода въпреки,че разграбиха милиони взеха трохите белия ХЛЕБЕЦ го лапнаха други,ограбиха ни отвън докато уж ни димократизираха,използвайки алчността и неграмотността на поставения от тях нов"елит" Това във Виетнам не се е случило!

Най-големият проблем на прехода е че такива като веска меджедиева дето източиха банки избягаха сега никой не ги търси.

Парите на веска,от Ктб и милиарди още са навън и работят за чужди икономики,а нашето демократично общество е безсилно да си ги върне за инвестиции ,образование и благосъстояние,те това ако не е ограбване!

Виетнамско чудо? Типична азиатска ПОМИЯ гарнирана с някакви си икономически успехчета за парлама. СВОБОДАТА е най важното, всичко останало е без значение.

От тъпи,изтъркани клишета!

"Freedom's just another word for nothing left to loose ..." Janice Joplin "Свободата е просто друга дума за това че нямаш к'во да губиш ..." Дженис Джоплин

Че вие откога искате свобода?Ако беше така отдавна да сте били щута на САЩ и на посланника му!Ама сме лакоми за грановете,нали?:)

Най-важното им липсва - свобода, обаче били щастливи? Както се казва в онази поговорка: "На глупака и щастието му е глупаво".

вулгаристан може да се сравнява по икономика само с -Aфганистан,Cомалия,Xаити !

Време е да се поучиме как успяват другите че и ние да успеем. Стига вече оправдания с Търско, Руско, Мафия, международни заговори. Не сме толкова важни.

поставих ти минус - по въпроса с мафията - тя управлява, и последиците са налице.... НО не обвинявай управника че е идиот, обвинявай себе си , че ти е управник

Мафията няма как да управлява ако не и се разрешава. Между другото ... и Италия я управлява Мафия, но не сме като тях нали?

Не съм бил във Виетнам, живея в САЩ ... Познавам много виетнамци и ще ви кажа че са хора които не се срамуват от работа, нито и се плашат. Работят прилежно и шиенето и ИТ технологиите. Ядад само от вкъщи и кътат парите. Всеки ден. Въпрос на време е да успеят. А ние ... Що псувни, що ругатни знаем ... да бачкаме обаче ще ни почакаш. Чудно ми е като сме такива Гяволи, що сме бедни?

във виетнам има народ-виетнамския а в българия има мърша !

за това,което е българия днес сме си виновни само и единствено ние-българите,а българската народопсихология -там където всички са виновни ,виновници няма,и куче влачи-диря няма(кражба има-крадци-няма)

Виетнамското чудо го породиха сингапурските и американските пари. Така ще е докато си отворят границите.

Благодарим за дето ни отвори очите и разбрахме,че олигарсите за които ни пишеш тук,са милостиви и правят благотворителности...:):)))) Толкова са мили,че дори ще забравим факта,че ако бяха платили на Виетнам дължимите репарации,нямаше да можеш да отвориш дума за американски пари,щото такива нямаше да останат....:):))) Ако щеш,ще забравим и факта,че американските пари заличават цели държави с безотговорни войни,за да гепят едни батковци природните ресурси....:):))))) Абе,бати,да не би пак,американските пари да се дължат на виетнамското щастие,а -как мислиш??:)))) Че виждам,голем познавач си.....:):)))))))

Говоря това което съм видял. Не ме интересува пропагандата ти. И без това никой не и се връзва.

А,да.... Откъде пък разбра ти,че виетнамските граници в днешно време,са затворени бе човек?? Ходил ли си във Виетнам въобще?? Не,нали?:):))))))

живял съм там. както значително количество други българи.

еи бледолики братко имаш ли идея колко виетнамски студенти има в германия? - много !

не разбрах.

Модерен Ханой е това, което беше София 1983 година. Баси джурналистите.

Къде ги видя тия магистрали бе колега? Пък и светещи!

Много тъпа статия. Нищо за брутална мафия. Нищо че имат над 4 пъти по-нисък БВП на глава от населението. Нещо написано от червени тролове за червени цървули

Абсолютно си прав

Ами това са фактите. Изключително неудобни факти за политиците в страни като България. Преди 20 години виетнамците си тръгнаха от България и другите соц. страни, където работеха, за да избягат от собствената си мизерия и съумяха да построят нормални капиталистически отношения в социална среда, докато ние "построихме" капитализъмЪ, връщайки се към неговите дивашки форми от 19 век... 14 милиарда долара инвестиции, а в България 700 милиона... 20 пъти повече, при 12 пъти по голямо население и 3 пъти по-голяма територия.

Виетнам е социалистическа страна. Разликата е че те заедно с Китай доказват истинските предимства на социализма. Докато ние показваме всички негатив на капитализма.

че Борислав е единствения написал нещо смислено и съществено "Виетнам е социалистическа страна. Разликата е че те заедно с Китай доказват истинските предимства на социализма. Докато ние показваме всички негатив на капитализма."

Цели 14 милиарда инвестиции за 8 месеца при 94 мил население. Точно колкото за 6 месеца в 7.3 милионна България. Все пак е добре, че и те се развиват.

Дайте го на кратуната да го прочете това,и да се маха,оставка.

Приватизацията се обезсмислся ако не можеш да изнесеш печалбата към фирмата майка и да не платиш никакви данъци в страната в която произвеждаш. Как и защо ли са инвестирали там ...акъла ми не го побира.... При нас обаче на всички им се получава и с инвестициите ис изнасянето на печалбите.

краденето и мошеничеството е основен приоритет на повечето "бизнесмени" в БГ, както и политиците, които за това се стремят във властта.

Основната разлика е че Виетнам е социалистическа страна. Разликата е че те заедно с Китай доказват истинските предимства на социализма. Докато ние показваме всички негатив на капитализма.

Тотална тъпотия. Има авторитарен режим. Прозиводството е частно, като в Китай. Дори най-мощните фирми в Китай са съвсем частни - примерно Хуавей, Ксяоми и т.н.

Време е да се емигрира във Виетнам!

ДОБРЕ, АМА ДАЙ ДА ВИДИМ КАК СЕ БАЧКА ТАМ!? ДАЛИ Е ПО БЪЛГАРСКИ?

направляван и контролиран капитализъм??? Значи можело! Чудно защо на българите им бе внушавано обратното! Явно държавата може да бъде отличен стопанин.

Държавата може но Държавна Сигурност не може!Освен това се показа като много бърз и ефективен разрушител на държавата и Народа!

Когато умните американски и западноевропейски фирми казват какво да се прави и КАК да се прави, правителството само стои и си прибира парите без да дава много акъл на Мерцедес...

Не направляван и контролиран капитализъм. Виетнам е социалистическа страна, както и Китай, но основната разлика е че те започнаха да строят социализъм с пазарни елементи. Така Виетнам и Китай доказват истинските предимства на социализма. Докато ние показваме всички негатив на капитализма.