На фона на българския стремеж за развитие съществува един огромен, но често неглижиран ресурс, който крие потенциал да бъде в основата на напредъка на страната - ромската общност. Често маргинализирани и подценявани, ромите представляват демографска сила, която, ако получи правилните възможности и подкрепа, може да допринесе значително за икономиката и запазването на България.

Това пише в статията си "Ромите ни претопяват - не! Те са ключ към икономически подем" Михаил Мишев, публикувана в Klinklin.bg, и донесла му голямата награда в категория "Икономика" на Web Report - конкурсът за чиста журналистика на най-големия български интернет портал Dir.bg.

Наградата връчи ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров, като от името на Мишев я прие журналистът Калоян Константинов, който също спечели награда, но в категория "Култура и изкуство" - за разследването "Цени, умножени по 10: Как се ремонтира Националната галерия".

Михаил Мишев е един от 13-те журналисти, отличени в седмото издание на Web Report. Победителите бяха избрани от 16 от водещите професионалисти от конкурентни български медии сред близо 200 участници, кандидатствали с над 700 материала.

"Както виждате икономиката не е само в университета, а навсякъде и един хубав репортаж и събитие може да промени живота на всички", каза проф. Димитров. Калоян Константинов пък отбеляза, че Мишев е изключителен млад журналист, току-що завършил университета и пише страшно много по темата за ромите. "Следете неговата кариера, наистина е страхотен човек!", посъветва Калоян Константинов.

В статията си Михаил Мишев стъпва на данните на НСИ, които очертават ясна тенденция за застаряване на населението, особено хората от българската етническа група.

Ромите на възраст над 65 години представляват едва 7.3% от тази група, докато най-голям дял възрастни хора има сред етническите българи. Мишев смята, че "това демографско явление представлява своеобразен дивидент - потенциална икономическа полза, произтичаща от по-голямо, младо население, ако то бъде подходящо стимулирано и интегрирано в икономиката".

По-високите нива на раждаемост в ромската общност показват бъдещо нарастване на ромската работна ръка. Това означава че етническите българи, които ще се пенсионират и ще оставят вакуум в икономиката, ще бъдат частично заместени от ромската работна ръка. Де факто, значителна част от данъците, които ще влизат в държавната хазна, ще идват от ромската общност. Пенсиите, като социален разход, също ще идват от ромската общност, отбелязва авторът на статията.

Как обаче този потенциал може да се превърне в икономически растеж? Мишев изтъква, че това може да стане като се преодолеят "съществуващите различия в редица сфери".

Ромите все още са изправени пред предизвикателства, свързани с достъпа до качествено образование, което е довело до по-ниски нива на образованост и последващи пречки пред заетостта. Стратегическите инвестиции в образование и обучение за придобиване на умения, насочени към ромската младеж, могат ефективно да насочат демографския дивидент към укрепване на човешкия капитал на страната, коментира авторът.

Така България може да създаде квалифицирана работна сила, която да отговаря на нуждите на развиващите се отрасли, като по този начин се насърчават икономическата производителност и конкурентоспособност. Но от решаващо значение са образователна реформа, инициативи в областта на здравеопазването и програми за социално-икономическа интеграция.

Михаил Мишев привежда аргументи от проучването на доц. д-р Надежда Илиева от БАН и доц. д-р Георги Бардаров от Софийския университет за развитие на населението, включително ромското. Според различните прогнозни сценарии, броят на ромското население в България до 2050 ще продължи да нараства, като към посочената година неговият брой ще достигне: 895 хил. души според песимистичния сценарий, 1.1 милиона души според реалистичния сценарии и 1.2 милиона души според оптимистичния сценарий.

Това ще бъде около 22% от населението на страната и 24% от трудоспособното население. В крайна сметка се оказва, че ромите няма да завладеят България, заключава Михаил Мишев.

Конкурсът Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Инвестбанк АД, Delta.bg, Chivas Regal, Katarzyna Estate, Балдаран.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".