Папа Франциск пристигна на тридневно апостолическо пътуване в България. Днес той посети София, в понеделник ще се срещне с католическата общност в Раковски, а след това отново ще се върне в столицата, откъдето ще отлети във вторник. Dir.bg предостави възможност на читателите си да проследят в детайли първия ден от височайшата визита - от посрещането на Летище София, през срещите с премиера, президента и патриарха до литургиите на пл. "Св. Александър Невски" и пл. "Княз Алекасандър I Батемберг".

Ето какво се случи в хронологичен ред от последното до първото събитие за деня:

20.00 ч.
ПЛАСТМАСОВ ПИСТОЛЕТ И ПРИПАДНАЛИ ОТ ВЪЛНЕНИЕ: ОРАГАНИЗАТОРИТЕ ИЗДЪРЖАХА ТЕСТА

С един превантивно задържан мъж и няколко припаднали приключи днешният напрегнат ден за организаторите на посещението на папа Франциск в София. От МВР са категорични, че сигурността както на височайшия гост, така и на гражданите, е била осигурена и събитието е протекло по предварителния план за безопасност.

Задържаният мъж е на 58 години. По неофициална информация той е опитал да мине през загражденията с пластмасов пистолет в себе си. Към 20 часа тази вече не бе съобщено дали става дума за недоразумение с играчка или нещо по-сериозно.

Критики към организацията се появиха единствено в района на храм-паметника "Св. Александър Невски". Там гражданите възнегодуваха от това, че са отделени на прекалено голямото разстояние от папата. Точно когато възгласи на недоволство започнаха да се чуват дори по време на преките телевизионни включвания, самият Франциск взе събитията в свои ръце. Той наруши протокола и се смеси с вярващите, като им позволи да се снимат с него. Така настроението премина в другата крайност, стигайки границата на еуфорията.

Бурните емоции обаче не понесоха на част от поклонниците в другия край на централната градска част на София. Пристигането на папа Франциск за неделната литургия от 16.30 ч. на площад "Княз Александър I Батемберг" предизвика толкова силно вълнение сред хилядите вярващи, че няколко от тях припаднаха. Екипите за бързо реагиране се намесиха навреме, помогнаха за свестяването на гражданите и в крайна сметка до сериозен инцидент не се стигна.

18.57 ч.
ПАПА ФРАНЦИСК ИЗБРА ДА СЛУЖИ С ДАР ОТ БОЙКО БОРИСОВ

Изключителна чест за мен е, че Негово светейшество Папа Франциск избра да служи Неделната света литургия в София с омофора, който му подарих по-рано днес, написа министър-председателят Бойко Борисов във Фейсбук.

"Това е най-масовото събитие по време на визитата му в България", завършва съобщението на Бойко Борисов.

При посрещането на папа Франциск на летището днес премиерът му подари омофор, златовезана икона и българско кисело мляко.

17.15 ч.
ПАПА ФРАНЦИСК ОТСЛУЖИ ЛИТУРГИЯ ЗА ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ПРЕД ТВ ЕКРАНА И ХИЛЯДИ НА ПЛОЩАДА

Папа Франциск отслужи неделната си меса на площад "Княз Александър I Батемберг" в София пред погледа на много повече от поредварително планираните 7600 души. Все още непотвърдените официално данни сочат, че в центъра на столицата е имало 5-цифрен брой вярващи. Още по-внушителна е сметката, що се отнася до зрителите от целия свят. Според първоначалната информация литургията е проследена от 8-цифрен брой католици, като за това събитие пред тв екрана традиционно застават не по-малко от 20 милиона души. Бог призовава, Бог изненадва, Бог обича, каза папа Франциск, по време на литургията. Светият отец припомни как Исус е призовал Петър, който изоставя рибарството, за да стане "рибар на човеци". След целия този път, след преживяването на смъртта на Учителя и въпреки известяването на Неговото възкресение, Петър се връща към предишния си живот, казва на другите ученици: "Отивам да ловя риба" и те му отговарят, че ще го последват, разказа папа Франциск. Сякаш те правят стъпка назад, Петър поема мрежите, от които се беше отказал заради Исус, допълни той.

16.30 ч.
ТЪРЖЕСТВЕНАТА МЕСА ПОДРАНИ, НАД 7600 ДУШИ СА НА ПЛОЩАДА

Неделната Света литургия на папа Франциск на площад "Княз Александър Първи" в София започна с 15 минути по-рано от предварително обявения час по протокол 16.45. Службата е най-масовото събитие с участието на Светия отец у нас. По първоначална информация присъстват над 7600 души.

Неделната литургия е много тържествена и се организира от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини. Тя представлява традиционна меса, на която освен католици от цялата страна, са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания.

За литургията на площад "Княз Александър Първи" папа Франциск пристигна с папамобила, като заедно с него беше и монсеньор Христо Пройков - апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България.

16.20 ч.
ФРАНЦИСК ПОМАХА ОТ ПАПАМОБИЛА, ХИЛЯДИ ГО ПОСРЕЩНАХА ЗА НЕДЕЛНАТА МЕСА

Започна обиколката на папа Франциск в центъра на София. Папамобилът премина по бул. "Цар Освободител", поздрави множеството и спря на площад "Княз Александър I". Там е сцената за провеждане на неделната литургия. Часове преди началото площадът е изпълнен с хиляди, които желаят да чуят и видят Светия отец. Някои от тях очакват чудодейно изцеление.

Голяма група хора е дошла на площада с четири автобуса от няколко села край Пловдив и от град Раковски. Беше малко тясно на предишното ни местенце, но тук предполагам, всички ще се доближат поне духовно до папата, разказа католичката Мария Павлова, която е от едно от пловдивските села. Жената е присъствала и по време на посещението на папа Йоан Павел Втори в Пловдив. Мина на няколко метра от мен, с вълнение си спомня тя. Тогава беше много болен, но отслужи литургията, каза Павлова.

Голяма радост е за нас, присъствала съм на идването на предишния папа и знам какво е преживяването, разказа Емилия Големанова от Русе. Като уточни, че един автобус с хора от енорията в града е пристигнал в София. Има и възрастни хора и дори детенце, което няма годинка, разказа жената.

Дарина Палукова е от София, от енорията "Успение Богородично", тя е дошла с децата си на месата, като за тях това е първа среща с папа. Очакваме с нетърпение да присъстваме на тази меса, изнесена от папа Франциск, разказа жената. С нетърпение чакахме датата 5-и, за да дойдем в София, разказа Весела Сотирова от Пловдив. Аз за втори път виждам папа, предишният дойде при нас в Пловдив, разказа възрастната жена, която е дошла на месата заедно с десетгодишната Виктория, за която се грижи. Виктория редовно посещава католическия храм в града, а всяка събота е на вероучение. Развълнувана съм, чула съм, жена се е изцерила, като го е видяла, разказва обнадеждената от предстоящата среща с папата възрастна жена.

15.10 ч.
ИМА ЗАДЪРЖАН ЗАРАДИ ЗАБРАНЕНИ ПРЕДМЕТИ В РАЙОНА НА ВИЗИТАТА НА ПАПА ФРАНЦИСК

Няма допуснати нарушения на обществения ред по време на масовите мероприятия във връзка с посещението на папа Франциск в София. Към момента има един задържан - мъж на 58 години. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Задържаният е бил забелязан от служители на реда на един от централните булеварди със забранени предмети и е отведен в столично районно управление.

Предвидените събития от посещението продължават по програма. Призивът към гражданите, които искат да присъстват на публичните прояви, е да се отправят към местата, на които те ще се състоят колкото се може по-рано. Изискванията са да не се носят обемисти багажи, което би отнело повече време при осъществяването на проверките. Няма да се допускат хора в явно нетрезво състояние и такива носещи огнестрелно и хладно оръжие. За времето на провеждането на мероприятията няма да се допуска използването на дронове, за да не се застрашава животът и здравето на присъстващите.

13.50 ч.
ПАПА ФРАНЦИСК, ПРОТОКОЛЪТ И ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА

Папа Франциск не изневери на запазения си стил да нарушава протокола. Както често го прави при обиколките си по света, той не остана безчучастен към приветстващите го хора и се смеси с множеството. На излизане от храм-паметника "Александър Невски", на площада пред него, папа Франциск разговаря с вярващи, пристигнали да го видят, като позволи на някои от тях дори да си направят снимки с него.

За щастие на охранителите нарушаването на протокола не повиши риска от инциденти, а точно обратното. Изненадващото решение на папата дори успокои множеството, които преди това беше започнало да негодува, че засилените мерки за сигурност не позволяват дори на очите им да стигнат до Негово светейшество.

По-рано днес след срещата си с папа Франциск премиерът Бойко Борисов разкри любопитна част от разговора помежду им. Светият отец попитал министър-председателя дали е чувал какво различава терористите от протокол. След като станало ясно, че няма да получи верен отговор, обяснил: "С терористите може да се преговаря, а за протокола - не!"

13.00 ч.
ПАПАТА ЗАПОЧНА "ЦАРИЦЕ НЕБЕСНА" С ДУМИТЕ: БЪЛГАРИЯ Е НА КРЪСТОПЪТЯ НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА

България е кръстопът, на който се срещат и водят диалог различни вероизповедания, заяви папа Франциск, който отправи послание към света, свързано с актуални въпроси, от площад "Св. Александър Невски". След посланието на Светия отец на площада започна неделната молитва "Царице небесна", която папа Франциск произнася на площад "Св. Александър Невски". Молитвата "Царице небесна" /Regina coeli/ всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят. Молитвата към Света Богородица носи името "Царице небесна" в периода след Великден, докато в останалото време се нарича "Ангел Господен".

Снимки от посещението на папа Франциск вижте тук >>

Докато папа Франциск я произнасяше, на сцената на площад "Св. Александър Невски" беше изложена икона на Месемврийската Богородица, любима на папа Йоан 23-и или т.нар. Български папа - Анджело Ронкали. Почти десет години - от 1924 до 1935 г., той е бил в България като апостолически легат. Папа Франциск се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица и произнесе своето размишление, посветено на неделното Евангелие.

12.00 ч.
ПАПА ФРАНЦИСК СЕ СРЕЩНА С ПАТРИАРХ НЕОФИТ И СЕ ПОМОЛИ В "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"

Негово светейшество папа Франциск се срещна в Синодалната палата с българския патриарх Неофит и със Светия синод на Българската православна църква. На входа на Синодалната палата папа Франциск беше посрещнат от Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

"От името на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия приветстваме Вас и Вашите спътници с "Добре дошли". Добре дошли в земите, носителки на наследството на Светите равноапостолни Кирил и Методий, на Свети княз Борис-Михаил Покръстител, на Свети Климент Охридски и на много други Божии светци и угодници, благодарение на чието просветителско дело през девети и десети век християнството се разпространи в Европа и отвъд нейните предели", е казал в обръщението си към папа Франциск патриарх Неофит. Той е изтъкнал още, че "глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква е сам Господ Иисус Христос и в днешните бурни времена наш безусловен дълг е да пазим Неговия кораб от каквито и да е пробойни, за да се спасят повече човешки души. Стараем се да опазваме Църквата, която е "без петно, или порок, или нещо подобно" (Еф. 5:27) и полагаме всички усилия да не допускаме компромиси с вярата. Радваме се всеки път, когато научаваме, че и други духовни водачи споделят сходни на нашите убеждения".

Папа Франциск е споделил в обръщението си: "В радостта на възкръсналия Господ отправям към Вас пасхалния поздрав в тази неделя, която в Християнския изток е наричана "Томина неделя". Съзерцаваме апостола, който слага ръка в ребрата на Господ и след като е докоснал раните Му, изповядва: "Господ мой и Бог мой!" (Йоан. 20:28). Раните, които в хода на историята се отвориха сред нас, християните, са болезнени разкъсвания, нанесени на Тялото Христово, което е Църквата. И днес докосваме с ръка техните последствия. Но може би, ако сложим заедно ръка в тези рани и изповядаме, че Иисус възкръсна, и Го обявим за наш Господ и наш Бог, ако, признавайки нашите несъвършенства, се потопим в Неговите рани от любов, можем да намерим отново радостта от прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да отслужваме на един и същ олтар пасхалната тайна". Папа Франциск е благодарил за оказания му прием и е уверил, че ще носи в сърцето си спомена за тази братска среща с патриарх Неофит и Светия синод.

В срещата са участвали Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан, Врачанският митрополит Григорий, и Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия синод.

След срещата си с патриарх Неофит и със Светия синод на Българската православна църква в Синодалната палата, папа Франциск посети патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където отправи т.нар. мълчалива молитва пред иконостаса на Светите братя Кирил и Методий. По пътя от Синодалната палата до патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", а и в самия храм, Светият отец беше придружаван от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Заедно с него беше и директорът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет. Папа Франциск написа и свое пожелание в книгата на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Часове преди неделната молитва "Царице небесна" на площад "Св. Александър Невски" са се събрали много хора, голяма част от тях с малки знаменца - с българския трибагреник, знамето на Ватикана, с логото на апостолическото пътуване на Светия отец, съдържащо мотото "Мир на Земята". Издигнати са транспаранти, приветстващи папа Франциск, пеят се и религиозни песни. Сред събралите се на площада са духовници от различни изповедания, католически монаси и монахини. Организацията преминава при строги мерки за сигурност.

11.32 ч.
СЛОВОТО НА ФРАНЦИСК: ЗА ТОТАЛИТАРИЗМА, ЕМИГРАЦИЯТА И ТЕЗИ, КОИТО ЧУКАТ НА ПОРТИТЕ

Радвам се, че се намирам в България - място за срещи на множество култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток, заяви Негово светейшество папа Франциск на площад "Атанас Буров" пред представителите на българските власти, гражданското общество и дипломатическия корпус у нас.

Това е земя с древни християнски корени, които подхранват призванието, благоприятстващо срещата, както в региона, така и в международната общност. Тук на многообразието, уважавайки специфичните особености, се гледа като на възможност и богатство, а не като причина за конфликт, отбеляза папа Франциск.

Сърдечно поздравявам властите на Републиката и им благодаря за поканата, отправена към мен, да посетя България, благодаря на г-н Президента за любезните слова, които ми отправи, приветствайки ме на този исторически площад, който носи името на държавника Атанас Буров, който понесе жестокостта на един режим, който не можеше да приеме свободата на мисълта, заяви папа Франциск.

Отправям с уважение моя поздрав към Негово светейшество патриарх Неофит, с когото ще се срещна след малко, както и към митрополитите и епископите от Светия Синод и към всички верни на Българската православна църква, каза още той.

Изпращам сърдечен поздрав на епископите, свещениците, монасите и монахините и на всички членове на Католическата църква, за които идвам, за да ги утвърдя във вярата и да ги насърча в всекидневния им път на живота и християнското свидетелство, посочи папа Франциск. Изпращам сърдечните си поздрави и на християните от другите църковни общности, на членовете на еврейската общност и на вярващите мюсюлмани и потвърждавам с вас Дълбокото убеждение, че истинските учения на религиите ни призовават да останем вкоренени в ценностите на мира; да поддържаме ценностите на взаимното опознание, човешкото братство и общото съжителство, отбеляза той.

Снимка: "Булфото"

Да се възползваме от гостоприемството, което ни оказва българският народ, така че всяка религия, призована да насърчава хармония и съгласие, да подпомогне растежа на една култура и среда, проникнати от пълното уважение към човешката личност и нейното достойнство, установявайки жизнени връзки между различните цивилизации, разбирания и традиции, и отхвърляйки насилието и принудата, апелира папа Франциск. По думите му по този начин ще победим онези, които с всички средства се опитват да я манипулират и експлоатират.

"Моето днешно посещение възнамерява идейно да се свърже с това, направено от Св. Йоан Павел II през май 2002 г., и се случва в благодарното възпоменание за присъствието в София за около едно десетилетие на тогавашния апостолически делегат монс. Анджело Джузепе Ронкали. Той винаги носеше в сърцето си чувство на благодарност и дълбоко уважение към вашия народ и то до такава степен, че е казал, че където и да би отишъл, къщата му винаги ще бъде отворена за вас, без нуждата да казвате дали сте католици или православни, но само: брат от България", каза Негово светейшество. Св. Йоан XXIII работеше неуморно, за да насърчава братското сътрудничество между всички християни и с Втория ватикански събор, който той свика и ръководи в първата му фаза, даде голям импулс и тласък за развитието на икуменическите отношения, припомни той.

Вследствие на тези събития на Провидението, започвайки от 1968 г., т.е. от вече над 50 г., една официална българска делегация, съставена от най-висшите граждански и църковни власти, всяка година посещава Ватикана по повод празника на Св. Св. Кирил и Методий. Те са евангелизирали славянските народи и са в основата на развитието на техния език и култура, и преди всичко на изобилни и трайни плодове на християнско и свято свидетелство, заяви още той.

Да бъдат благословени Св. Св. Кирил и Методий, съпатрони на Европа, които със своите молитви, находчивост и обща апостолическа дейност са станали примери за нас, и остават, след повече от хилядолетие, вдъхновители на плодотворен диалог, хармония и на братска среща между Църквите, държавите и народите, каза папа Франциск. Нека техният блестящ пример да породи много последователи дори и в наши дни, и да се появят нови пътища на мир и хармония, допълни той.

Папа Франциск каза, че сега, тридесет години след края на тоталитарния режим, България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от два милиона нейни съграждани, търсещи нови възможности за работа. В същото време България, подобно на много други страни от Стария континент, трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима - демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето, посочи той.

По думите му спадът в раждаемостта, съчетан с интензивния миграционен поток, доведе до обезлюдяване и изоставяне на много села и градове. Освен това, България се сблъсква и с явлението на онези, които се опитват да влязат в нейните граници, за да избягат от войни и конфликти или от бедност, и се опитват да достигнат във всеки случай до най-богатите райони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществуване или просто едно безопасно убежище, отбеляза Негово светейшество.

Познавам ангажимента, с който управниците на тази държава от години се стремят да създадат условия, така че особено младите да не са принудени да емигрират. Бих искал да ви насърча да продължите по този път, да положите всички усилия за насърчаване на благоприятни условия, така че младите хора да могат да вложат техните свежи сили и да планират своето лично и семейно бъдеще, намирайки в Родината условията, които позволяват един достоен живот, пожела той.

И на вас, които познавате драмата на емиграцията, бих си позволил да ви предложа да не затваряте очите, сърцето и ръката си - както е и във вашата традиция - към тези, които чукат на вашите порти, каза още папа Франциск.

Вашата държава винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, способна да благоприятства срещата между различни култури, етнически групи, цивилизации и религии, които тук от векове живеят мирно заедно. Развитието, също икономическото и гражданското, на България задължително преминава през признаването и оценяването на тази специфична характеристика, коментира Негово светейшество. Нека тази земя, обградена от великата река Дунав и от бреговете на Черно море, станала плодородна от скромния труд на много поколения и отворена за културен и търговски обмен, интегрирана в Европейския съюз и със солидни връзки с Русия и Турция, да може да предложи на децата си бъдеще на надеждата, пожела той.

Папа Франциск завърши обръщението си с благословия. Бог да благослови България, да я запази мирна и гостоприемна, и да я направи просперираща и щастлива, каза Светият отец.

11.24 ч.
РУМЕН РАДЕВ: МОТОТО "МИР НА ЗЕМЯТА" ЩЕ ОТЕКНЕ В ЦЕЛИЯ СВЯТ

Мотото на апостолическото пътуване на папа Франциск в България е "Мир на Земята". Този призив ще отекне в целия свят и то от българската столица, която носи името на Божията Премъдрост. Това каза президентът Румен Радев в приветствието си към Светия отец, произнесено на площад "Атанас Буров" пред представителите на българските власти, гражданското общество и дипломатическия корпус у нас.

Държавният глава приветства папа Франциск за неговото официално посещение в България. Ваше Светейшество, днес с най-топли чувства Ви посреща един открит и добросърдечен народ. Народът на една от най-старите християнски държави, приел Христовата вяра преди 12 века, каза президентът. Народ, преодолял всички предизвикателства, превратности и изпитания благодарение на своите морални и духовни добродетели, на Църквата и Кирилицата, на Вярата и Знанието - с тези думи се обърна президентът Радев към Светия отец.

Нашата история е наситена с войни и страдания. Затова знаем цената на мира и знаем, че мирът е траен, само когато тържествуват хуманизмът и толерантността между различни религии, етноси и народи, защото българското общество не търпи расизъм и ксенофобия. Само на метри от тук съжителстват мирно от векове православен храм, джамия, католическа църква и синагога, каза държавният глава.

Президентът Радев припомни, че в своето Великденско послание папа Франциск е призовал "Да изграждаме мостове, а не стени". Това е мисията на нашето време. Стени се вдигат лесно, но мостове се градят трудно. И ако в многовековните отношенията между България и Ватикана доминират добрата воля и взаимното уважение, заслугата е на майсторите на мостове, заяви държавният глава.

Той каза, че в базиликата "Санта Мария Маджоре" през девети век папа Адриан Втори освещава българските писмена. В базиликата "Сан Клементе" почива Св. Константин Кирил Философ. Това са свети места за всеки българин. Вече 44 г. епископът на Рим приема българска делегация на 24 май в знак на почит към Светите равноапостоли Кирил и Методий - първоучители на славянския свят. Българската писменост е вградена в основите на европейската и световна цивилизация и е стожер на нашата идентичност, отбеляза президентът Румен Радев. Той каза, че дълбоко в нашата родова памет са съхранени спомените за Унията на цар Калоян с Римската църква, за битката при Варна през 1444 г., за застъпничеството на Римската курия за българите след жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 г., за медицинската помощ при последвалата Руско-турската освободителна война. Светъл е споменът от времето, когато Анджело Ронкали - папа Йоан 23-и, наричан от някои "Българския папа", пребивава десетилетие като Апостолически визитатор и делегат в София.

Днес, когато в Европа се завръщат омразата и ксенофобията, ние си спомняме великата мисия на Светите братя Кирил и Методий - да отстоят правото на всеки народ да слави Бога на своя език. Дълбокият смисъл на техния урок е, че езиковите и културни различия не са пречка народите да живеят в мир и да изповядват общи ценности, посочи президентът Радев.

Ваше Светейшество, посещението Ви в Република България е едно от най-значимите събития в нашата нова история. То е още по-силно, защото ние споделяме общи грижи и общи тревоги - грижата за опазването на мира и тревогите за съдбата на милиони човешки същества, хвърлени на произвола и обречени на преследване, унижение, бедност, робство, сегрегация и терор, заяви държавният глава. Той добави, че искреността и дълбокият емоционален заряд в нашите отношения му дават увереност, че нашата обща загриженост е основата, върху която хуманно мислещите хора могат заедно да постигнат своите общи, благородни стремежи за доброто на всички. Вашето посещение е свидетелство за обичта Ви към българския народ и вярата Ви в България за изграждането на един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят. Добре дошъл в България, Ваше Светейшество - с тези думи завърши посланието на президента към Светия отец.

10.59 ч.
ПРЕЗИДЕНТЪТ ПОСРЕЩНА ПАПА ФРАНЦИСК

Пред сградата на Президентството започна официалната церемония по посрещане на папа Франциск. Главата на Римокатолическата църква бе посрещнат от президента Румен Радев.

На церемонията присъстват и председателят на парламента Цвета Караянчева и други представители на българските власти.

Българският държавен глава и Светият отец отдадоха почит към знамената на България и на Ватикана. Пред сградата на Президентството и строените гвардейци прозвучаха и химнът на България "Мила, Родино" и Папският химн и марш, обявен за химн на Ватикана през 1949 г. Церемониалът предвижда и представяне на папската делегация.

След ритуала по посрещане в сградата на "Дондуков" 2 предстои среща на на четири очи между държавния глава Румен Радев и папа Франциск, при която двамата трябва да си разменят дарове. След това те ще направят изявления на площада пред Президентството.

10.44 ч.
БОЙКО БОРИСОВ: ПАПА ФРАНЦИСК НИ ПОЗДРАВИ ЗА НАПРАВЕНОТО ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

След срещата си с папа Франциск премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че благодари на Светия отец за посещението му в България. Молитвите за мир на папа Франциск са всеизвестни и изключително важни и той това го подчерта за нашия регион, за Западните Балкани, каза Борисов.

Папата го е поздравил за направеното за Западните Балкани по време на българското европредседателство и е заявил, че е символно и неслучайно, че след тези три дни в България той ще отиде в Северна Македония.

"Това посещение е реклама пред целия свят. Такава реклама иначе струва милиони. Цял свят ще може това да го види. България стои добре на фона на конфликтите, които има в региона и това се оценява", добави Борисов.

"Аз съм вярващ човек, българинът е вярващ човек. Радвам се и благодаря на всички българи за разбирането и за тази възможност да посрещна един от символите на вярата за съвременния свят - Негово Светейшество Папа Франциск. Вярвах, че той ще приеме поканата да посети България, вярвам, че страната ни ще остави в него спомен за добри хора, толерантни и миролюбиви", завърши премиерът Бойко Борисов.

10.00 ч.
ПАПА ФРАНЦИСК КАЦНА В БЪЛГАРИЯ

Папа Франциск кацна в България. Минути преди самолетът да се приземи, той е говорил пред хората на борда, като е поздравил всеки един от журналистите.

Светият Отец беше посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов, а деца в народни носии му поднесоха цветя. След няколко протоколни снимки двамата се оттеглиха за официална "среща на 4 очи" във ВИП-залата. След нейния край премиерът Борисов подари на папа Франциск златовезана икона, омофор и българско кисело мляко. Златовезаната икона е на Светите братя Кирил и Методий, чието велико дело главата на Римокатолическата църква отбеляза и в специалното си видеообръщение към българския народ в навечерието на посещението му у нас. Лентата, символизираща епископската власт - омофорът, който премиерът Борисов дарява на папа Франциск, впечатлява с украсата си. В краищата му са извезани златни кръстове, а в горната му част са образите на Свети Петър и Свети Павел. Министър-председателят Борисов подари на Светия отец и традиционно българско кисело мляко. Продуктът, който целият свят свързва с нашата страна, е добре познат на папа Франциск още от детството му в Аржентина. Самият той призна, че за първи път е чул за България от баба си, когато му е дала да опита кисело мляко.

 

7.30 ч.
КЪДЕ, КАКВО, КОГА И КАК? ДЕН ПЪРВИ НА ПАПА ФРАНЦИСК В БЪЛГАРИЯ

В първия си ден от визитата папа Франциск ще се срещне с премиера Бойко Борисов, с президента Румен Радев и с патриарх Неофит. Две от събитията ще бъдат достъпни за гражданите - молитвата пред храм-паметника "Александър Невски" от 13 ч. и светата литургия на пл. "Княз Александър I Батемберг" от 16:45 ч.

Призивът към гражданите е да пристигнат възможно най-рано преди събитието, което искат да посетят. Контролно-пропускателните пунктове ще са отворени 3 часа по-рано. Всички желаещи да присъстват ще бъдат допускани след проверка на изградените контролно-пропускателни пунктове. Няма да бъдат допускани посетители във видимо нетрезво състояние, както и такива, които носят обемисти багажи и забранени предмети - огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, парфюми. Може да бъдат носени чадъри.

По време на провеждането на събитията от посещението на папа Франциск е възможно да възникне временно затруднение в движението. Забранено е паркирането и движението на автомобили на площад "Княз Александър I", както и около северозападната дъга на храм паметника "Св. Александър Невски". Ще бъде отцепен районът около храм-паметника "Св. Александър Невски" по улиците "Московски", "Раковски", "Шипка" и бул. "Васил Левски". Затворен за движение до понеделник включително е и бул. "Цар Освободител" в участъка между ул. "Раковски" и "Ларгото", както и ул. "Оборище" в отсечката между ул. "11 Август" и "Раковски". Променя се и графикът на градския транспорт през нощта в центъра, а освен ограничението на движението, засилени мерки за сигурност са взети и от МВР.

Ето как протоколът предвижда да премине първият ден от посещението на папа Франциск:

10:00 - Официално посрещане на Правителствения терминал на Летище София

Самолетът ще спре в зоната на Правителствения ВИП-Терминал на Летище София. Светият Отец ще бъде посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов, а деца в народни носии ще му поднесат цветя.

Премиерът ще подари на Негово светейшество папа Франциск златовезана икона, омофор и българско кисело мляко. Златовезаната икона е на Светите братя Кирил и Методий. Лентата, символизираща епископската власт - омофорът, е с впечатляваща украса. В краищата са извезани златни кръстове, а в горната част - образите на Свети Петър и Свети Павел.

Протоколът не предвижда изказвания, като папа Франциск и Бойко Борисов ще проведат официална среща във ВИП-залата.

10:40Пристигане пред Президентството и официална церемония по посрещането

Светият Отец ще бъде посрещнат от Румен Радев на площада пред входа на Президентството, където ще бъдат представени делегациите.

11:00 - Среща в Президентството

В самата сграда се очаква държавният глава да представи семейството си и да размени дарове с папската делегация. От страна на Румен Радев подаръкът е оригинално, ръчно изработено разпятие с резбовани флорални мотиви, които се вплитат като детайли в централна част на българския възрожденски иконостас. Материалите са стогодишен орех, както и кестеново дърво. Изработката е характерна за художествената школа от района на град Банско в началото на 19 век.

След официалната снимка на Румен Радев с папа Франциск ще се проведе личната среща между двамата.

11:30 - Среща с дипломатическия корпус, гражданското общество и държавните власти

На площад "Александър Буров" папа Франциск ще се срещне с представители на дипломатическия корпус, гражданското общество и държавните власти. Очаква се Светият отец той и президентът да произнесат речи.

Посещение при Н. Св. Патриарха и Светия синод

Папа Фанциск ще посети българския патриарх Неофит в Синодалната палата. След проветствията и размяната на даровете двете делегации ще се отправят към Патриаршеската Катедрала "Св. Александър Невски".

Молитва насаме пред престола на Св. Св. Кирил и Методий

В катедралата "Св. Александър Невски" Папа Франциск ще се отправи към иконостаса пред олтара, посветен на светите братя Кирил и Методий. Светият Отец ще прекара известно време в мълчалива молитва, докато папската свита стои права зад него.

13:00 - Молитва на площад "Александър Невски"

Папа Франциск ще произнесе традиционната си неделна молитва "Царица небесна". Това ще бъде първото събитие, на което гражданите ще могат да зърнат на живо Светия Отец.

Пристигане на площад "Княз Александър I"

След молитвата папа Франциск ще се качи на папамобила за традиционния си тур сред хората. От площад площад "Александър Невски" той ще се придвижи до площад "Княз Александър I".

16:45 - Света литургия

Светата литургия на площад "Княз Александър I" ще бъде второто достъпно за граждани събитие. Сцената ще бъде разположена с гръб към Президентството и с лице към Софийския университет.