Мотото на апостолическото пътуване на папа Франциск в България е "Мир на Земята". Този призив ще отекне в целия свят и то от българската столица, която носи името на Божията Премъдрост. Това каза президентът Румен Радев в приветствието си към Светия отец, произнесено на площад "Атанас Буров" пред представителите на българските власти, гражданското общество и дипломатическия корпус у нас.

Снимки от посещението на папа Франциск вижте тук >>

Държавният глава приветства папа Франциск за неговото официално посещение в България. Ваше Светейшество, днес с най-топли чувства Ви посреща един открит и добросърдечен народ. Народът на една от най-старите християнски държави, приел Христовата вяра преди 12 века, каза президентът. Народ, преодолял всички предизвикателства, превратности и изпитания благодарение на своите морални и духовни добродетели, на Църквата и Кирилицата, на Вярата и Знанието - с тези думи се обърна президентът Радев към Светия отец.

Нашата история е наситена с войни и страдания. Затова знаем цената на мира и знаем, че мирът е траен, само когато тържествуват хуманизмът и толерантността между различни религии, етноси и народи, защото българското общество не търпи расизъм и ксенофобия. Само на метри от тук съжителстват мирно от векове православен храм, джамия, католическа църква и синагога, каза държавният глава.

Президентът Радев припомни, че в своето Великденско послание папа Франциск е призовал "Да изграждаме мостове, а не стени". Това е мисията на нашето време. Стени се вдигат лесно, но мостове се градят трудно. И ако в многовековните отношенията между България и Ватикана доминират добрата воля и взаимното уважение, заслугата е на майсторите на мостове, заяви държавният глава.

Той каза, че в базиликата "Санта Мария Маджоре" през девети век папа Адриан Втори освещава българските писмена. В базиликата "Сан Клементе" почива Св. Константин Кирил Философ. Това са свети места за всеки българин. Вече 44 г. епископът на Рим приема българска делегация на 24 май в знак на почит към Светите равноапостоли Кирил и Методий - първоучители на славянския свят. Българската писменост е вградена в основите на европейската и световна цивилизация и е стожер на нашата идентичност, отбеляза президентът Румен Радев. Той каза, че дълбоко в нашата родова памет са съхранени спомените за Унията на цар Калоян с Римската църква, за битката при Варна през 1444 г., за застъпничеството на Римската курия за българите след жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 г., за медицинската помощ при последвалата Руско-турската освободителна война. Светъл е споменът от времето, когато Анджело Ронкали - папа Йоан 23-и, наричан от някои "Българския папа", пребивава десетилетие като Апостолически визитатор и делегат в София.

Днес, когато в Европа се завръщат омразата и ксенофобията, ние си спомняме великата мисия на Светите братя Кирил и Методий - да отстоят правото на всеки народ да слави Бога на своя език. Дълбокият смисъл на техния урок е, че езиковите и културни различия не са пречка народите да живеят в мир и да изповядват общи ценности, посочи президентът Радев.

Ваше Светейшество, посещението Ви в Република България е едно от най-значимите събития в нашата нова история. То е още по-силно, защото ние споделяме общи грижи и общи тревоги - грижата за опазването на мира и тревогите за съдбата на милиони човешки същества, хвърлени на произвола и обречени на преследване, унижение, бедност, робство, сегрегация и терор, заяви държавният глава. Той добави, че искреността и дълбокият емоционален заряд в нашите отношения му дават увереност, че нашата обща загриженост е основата, върху която хуманно мислещите хора могат заедно да постигнат своите общи, благородни стремежи за доброто на всички. Вашето посещение е свидетелство за обичта Ви към българския народ и вярата Ви в България за изграждането на един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят. Добре дошъл в България, Ваше Светейшество - с тези думи завърши посланието на президента към Светия отец.