След срещата си с папа Франциск премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че благодари на Светия отец за посещението му в България. Молитвите за мир на папа Франциск са всеизвестни и изключително важни и той това го подчерта за нашия регион, от Крим до Западните Балкани, каза Борисов. Папата го е поздравил за направеното за Западните Балкани по време на българското европредседателство и е заявил, че е символно и неслучайно, че след тези три дни в България той ще отиде в Северна Македония.

Снимки от посещението на папа Франциск вижте тук >>

Папата поощри това, което правим със строежа на мостовете и магистралите, защото те свързват и са определящи за мира включително, каза Бойко Борисов.

Подаръците ни към папата също са символ, каза Борисов. Благодарих му, че всяка година българска делегация е на 24 май във Ватикана. Това ще продължи, защото те също изключително много почитат светите братя Кирил и Методий, които са направили много за мира и за образоването на много народи, посочи премиерът. Затова подаръците са икона на светите братя Кирил и Методий, везана с кадифе; омофор, както и икона на Свети Петър и Свети Павел. Направих и един личен подарък - купичка с кисело мляко, защото той при срещата ни по-рано каза, че за първи път е чул думата българско, когото баба му е дала кисело мляко, посочи Борисов.

Папата пристигна тук с цялото си правителство - с премиера и с най-важните си министри, подчерта Борисов. Посещението на папа Франциск е голяма реклама за България, защото дори само това, което се излъчва като видеоклипове, сигурно струва милиони, допълни още премиерът.

По принцип България стои добре на фона на конфликтите, които има в региона и това се оценява, каза Борисов, запитан каква оценка се дава на нашата политика в региона и за визита на Светия Отец в България. Сега Северна Македония се подкрепя и от САЩ, и от Европа, страната получи покана за НАТО и мисля, че нещата за ЕС много по-бързо ще се развият. В същото време следя много внимателно нашите /съвместни/ комисии, които разглеждат историята. Там ние няма да правим компромис с нашата история. Братството, приятелството и добросъседството сме го показали в пълен обем и сега очакваме от тяхна страна също да се съобразят с нашата история, както ние с техните желания, заяви Борисов.

Премиерът каза, че утре може би ще бъде на една от службите на папата.

Той допълни, че не знае дали тази година ще бъде на 24 май във Ватикана, където традиционно отива българска делегация. По думите му има ротация на институциите за тази визита и сега не е ред на премиерската.

Харесвам папата много и в разговорите с него научавам много неща, каза Борисов. Неслучайно той ме попита дали знам разликата между терористите и протокола - и посочи, че с терористите може да преговаряш, а с протокола не можеш, каза Борисов.