Негово светейшество папа Франциск пристигна на апостолическо пътуване в България, което ще продължи до 7 май, с папска свита, съставена от 35 души - най-висши представители на Светия престол. Сред тях са държавният секретар на Светия престол - кардинал Пиетро Паролин, както и кардиналите Леонардо Сандри и Курт Кох.

Снимки от посещението на папа Франциск вижте тук >>

Светият отец беше посрещнат на летище София от министър-председателя Бойко Борисов. На правителствения ВИП на летището, където за посрещането на Светия отец беше строена гвардейска рота, деца в народни носии подариха цветя на папата.

Срещата на четири очи на премиера Бойко Борисов и папа Франциск започна в правителствената ВИП зала на летище София. Министър-председателят благодари на главата на Римокатолическата църква, че е приел да посети нашата страна. "Наистина аз се моля за мир", бяха думите на Светия отец в началото на срещата.

Премиерът Борисов подари на папа Франциск златовезана икона, омофор и българско кисело мляко. Златовезаната икона е на Светите братя Кирил и Методий, чието велико дело главата на Римокатолическата църква отбеляза и в специалното си видеообръщение към българския народ в навечерието на посещението му у нас. Лентата, символизираща епископската власт - омофорът, който премиерът Борисов дарява на папа Франциск, впечатлява с украсата си. В краищата му са извезани златни кръстове, а в горната му част са образите на Свети Петър и Свети Павел. Министър-председателят Борисов подари на Светия отец и традиционно българско кисело мляко. Продуктът, който целият свят свързва с нашата страна, е добре познат на папа Франциск още от детството му в Аржентина. Самият той призна, че за първи път е чул за България от баба си, когато му е дала да опита кисело мляко.

 

Кадър: Нова тв

Премиерът Бойко Борисов поднесе подарък и на държавния секретар на Светия престол - кардинал Пиетро Паролин, който получи златовезана икона на Свети Петър и Свети Павел.

Кадър: Нова тв

След срещата на четири очи на премиера Борисов и папа Франциск делегацията от Ватикана се отправи към президентството за официалната церемония по посрещането.