Папа Франциск отслужи неделната си меса на площад "Княз Александър I Батемберг" в София пред погледа на много повече от поредварително планираните 7600 души. Все още непотвърдените официално данни сочат, че в центъра на столицата е имало 5-цифрен брой вярващи.

Още по-внушителна е сметката, що се отнася до зрителите от целия свят. Според първоначалната информация литургията е проследена от 8-цифрен брой католици, като за това събитие пред тв екрана традиционно застават не по-малко от 20 милиона души.

Час и половина продължи Светата неделна литургия. Тя трябваше да е с начало 16.45 часа, но започна в 16.30, след като Светият отец пристигна с папамобила при специалната сцена, изградена на площада. Папа Франциск произнесе слово, в което каза, че Господ не чака перфектната ситуация или вътрешни разположения - той ги създава, той не чака да срещне хора без проблеми, разочарования, грехове или ограничения.  Бог призовава, Бог изненадва, Бог обича, каза Светият отец и припомни как Исус е призовал Петър, който изоставя рибарството, за да стане "рибар на човеци". След целия този път, след преживяването на смъртта на Учителя и въпреки известяването на Неговото възкресение, Петър се връща към предишния си живот, казва на другите ученици: "Отивам да ловя риба" и те му отговарят, че ще го последват, разказа папа Франциск. Сякаш те правят стъпка назад, Петър поема мрежите, от които се беше отказал заради Исус, допълни той.

Тежестта на страданието, разочарованието и предателството са се превърнали в тежък камък, който трудно би паднал от сърцата на учениците, те все още бяха обременени с болка и вина и благата вест за Възкресението още не беше се вкоренила в сърцата им, посочи той.

Господ знае какво силно изкушение е да се върнем към нещата от миналото, каза папа Франциск. Той разтълкува, че в Библията мрежите на Петър са символ на изкушаваща носталгия към миналото, на желанието да си върнем нещо от онова, което сме искали да оставим. Пред опита на провала, на болката или факта, че понякога нещата не са така, както сме се надявали, винаги се появява фино и опасно изкушение да се обезсърчим и да се предадем, допълни Светият отец.

Той нарече това "психология на гроба", която оцветява всичко с примирение и ни кара да се отдадем на утешителното чувство на самосъжалението, което, като молец, разяжда нашата надежда. После се появява най-лошото, което може да се случи на една общност - сивият прагматизъм на живота, в който на пръв поглед всичко изглежда нормално, докато в действителност вярата се изпарява и дегенерира в дребнавост, каза папа Франциск.

Той обаче отбеляза, че точно там, при провала на Петър, идва Исус, започва отначало и търпеливо отива да го посрещне. Господ не очаква идеални ситуации или вътрешни разположения - Той ги създава и не чака да срещне хора без проблеми, разочарования, грехове или ограничения, каза Светият отец.

Братя и сестри, Господ никога не се уморява да ни призовава. Силата на Любовта преобръща всяка прогноза и знае как да се започне отново, заяви папа Франциск и допълни, че в Исус, Бог винаги ни предлага още един шанс.

Всяка сутрин Той ни търси там, където сме и ни призовава "да станем, да възкръснем отново чрез неговото слово, да погледнем нагоре и да повярваме, че сме създадени за Небето, а не за Земята, за висините на живота, а не за низостта на смъртта", призовавайки ни да не търсим "Живия сред мъртвите", каза Светият отец.

Когато Го приемаме, ние се издигаме по-високо, приемаме по-красивото си бъдеще не като възможност, а като реалност, отбеляза той.

Бог изненадва, Той е Господ на изненадата, който ни призовава да се изненадваме, но и да правим изненадващи неща, разкъсва парализиращата бариери, като ни изпълва с необходимата смелост за преодоляване на подозрението, недоверието и страха, които често се спотайват зад мисленето: "Винаги сме правили нещата по този начин", посочи Светият отец.

Не се страхувай: Господ обича живота ти, дори когато се страхуваш да го погледнеш и да го вземеш в ръце, каза папа Франциск.

Бог призовава, Бог изненадва, защото Бог обича, Любовта е Неговият език, посочи папа Франциск. Ето защо Той моли Петър и нас да научим този език, допълни Светият отец. Той припомни, че, след като прекарва толкова много време с Исус, Петър вече разбира, че да обича означава да спре да се поставя в центъра. Петър признава своята слабост, осъзнава, че не може да продължи напред само със своите сили, и така той се осланя на Господ и на силата на Неговата любов чак до края.

Да бъдеш християнин е призив да вярваш, че Божията любов е по-голяма от всяко ограничение или грях. Един от най-големите болки и пречки, които изпитваме днес, не се корени в това да разберем, че Бог е Любов, а във факта, че сме започнали да Го възвестяваме и свидетелстваме по такъв начин, че за мнозина това не е Негово име.

Бог е любов, която обича, която се отдава, призовава и изненадва.

Ето чудото на Бога, който прави нашия живот произведение на изкуството, ако позволим да бъдем водени от Неговата любов. Много свидетели на Възкресението в тази благословена земя са създали великолепни шедьоври, вдъхновени от проста вяра и голяма любов.

Жертвайки живота си, те са били живи знаци на Господ, преодолявайки апатията с кураж и да дадат християнски отговор на безпокойствата около тях, посочи Светият отец.

Днес ние сме призвани да погледнем и да открием това, което Господ е направил в миналото, да вървим с Него към бъдещето, знаейки, че при успех и грешки, Той винаги ще се връща, за да ни призове отново да хвърлим нашите мрежи.

Папата отбеляза, че тази любов ни позволява да служим на бедните и да станем защитници на революцията на милосърдието и служенето, способни да устоим на патологиите на консуматорството и повърхностния индивидуализъм, каза папа Франциск.

Преизпълнени с любовта на Христос, бъдете живи свидетели на Евангелието във всеки ъгъл на този град, не се страхувайте да бъдете светците, от които тази земя толкова се нуждае, призова Светият отец. Не се страхувайте от святостта, тя няма да отнеме от вашата енергия, жизненост или радост - напротив, вие и всички синове и дъщери на тази земя ще станат това, за което е мечтал Отец, когато ви е създал - призвани, изненадани и изпратени от любов, апелира папа Франциск.