С един превантивно задържан мъж и няколко припаднали приключи днешният напрегнат ден за организаторите на посещението на папа Франциск в София. От МВР са категорични, че сигурността както на височайшия гост, така и на гражданите, е била осигурена и събитието е протекло по предварителния план за безопасност.

Всички снимки от първия ден на посещението вижте тук >>

Задържаният мъж е на 58 години. По неофициална информация той е опитал да мине през загражденията с пластмасов пистолет в себе си. Към 20 часа тази вече не бе съобщено дали става дума за недоразумение с играчка или нещо по-сериозно.

Критики към организацията се появиха единствено в района на храм-паметника "Св. Александър Невски". Там гражданите възнегодуваха от това, че са отделени на прекалено голямото разстояние от папата. Точно когато възгласи на недоволство започнаха да се чуват дори по време на преките телевизионни включвания, самият Франциск взе събитията в свои ръце. Той наруши протокола и се смеси с вярващите, като им позволи да се снимат с него. Така настроението премина в другата крайност, стигайки границата на еуфорията.

Бурните емоции обаче не понесоха на част от поклонниците в другия край на централната градска част на София. Пристигането на папа Франциск за неделната литургия от 16.30 ч. на площад "Княз Александър I Батемберг" предизвика толкова силно вълнение сред хилядите вярващи, че няколко от тях припаднаха. Екипите за бързо реагиране се намесиха навреме, помогнаха за свестяването на гражданите и в крайна сметка до сериозен инцидент не се стигна.