България е кръстопът, на който се срещат и водят диалог различни вероизповедания, заяви папа Франциск, който отправи послание към света, свързано с актуални въпроси, от площад "Св. Александър Невски". След посланието на Светия отец на площада започна неделната молитва "Царице небесна", която папа Франциск произнася на площад "Св. Александър Невски".

Снимки от посещението на папа Франциск вижте тук >> 

Скъпи братя и сестри, Христос воскресе! С тези думи от древни времена по българските земи християните - православни и католици, си разменят пожелания, те изразяват голямата радост от победата на Исус Христос над злото и над смъртта, каза папа Франциск.

Христос живее, той е нашата надежда, всичко, което той докосва, става ново и се изпълва с живот, посочи Светият отец. "Затова първите думи, които искам да отправя към всеки от вас - той живее и те иска жив, той е в теб, той е с теб и не те изоставя никога. Колкото и да се отдалечиш, той върви с теб, до теб е възкръсналият, който непрекъснато те зове и те очаква, за да започнеш отначало. Когато се чувстваш стар и преуморен от тъга, кавги, страхове, съмнения и провали, той ще бъде там, за да ти даде отново сила и надежда", обърна се към хората папа Франциск.

Той припомни, че в историята на църквата, също и тук, в България, е имало пастири, които са се отличили чрез святостта на живота си. Сред тях папа Франциск посочи Св. Йоан XXIII - по думите му свят пастир, чиято памет е особено жива на тази земя, където е живял от 1925 до 1934 г. Тук той се научи да цени традицията на Източната църква, установявайки отношения на приятелство с другите вероизповедания, неговият дипломатически и пастирски опит в България остави толкова силна следа в сърцето му, че го отведе дотам да насърчи в църквата перспективата на икуменичния диалог, който получи забележителен импулс във Втория ватикански събор, пожелан именно от папа Ронкали, посочи Негово светейшество.

По следите на този икуменичен път след малко ще имам радостта да поздравя представителите на различните вероизповедания в България, която, въпреки че е православна страна, е кръстопът, на който се срещат и водят диалог различни вероизповедания. Желаното присъствие на тази среща на представителите на тези различни общности показва желанието на всички да изминат пътя - с всеки изминал ден все по-необходим, да възприемат културата на диалога като път, общото сътрудничество - като поведение, взаимното познаване - като метод и критерий, отбеляза папа Франциск.

Намираме са близо до раннохристиянската църква "Света София" и до Патриаршеския храм "Св. Александър Невски", където преди това се молех в спомена на Св. Св. Кирил и Методий, в желанието да демонстрирам уважение и обич към тази почитаема Българска православна църква, имах радостта да поздравя и прегърна преди малко моя брат Негово светейшество патриарх Неофит, както и митрополитите от Светия синод, припомни папа Франциск.

Сега се обръщаме към блажената Дева Мария, Царица на Небето и Земята, за да се застъпи тя пред възкръсналия Господ, за да дари на тази обична земя винаги необходимия импулс да бъде земя на срещи, в която отвъд културните, религиозни или етнически различия да продължите да се признавате и уважавате взаимно като деца на един и същ Баща, заяви главата на Римокатолическата църква.

Нашият призив се изразява с раннохристиянската молитва "Царице Небесна". Ще го направим тук, в София, пред иконата на Богородица от Несебър - Врата небесна, толкова скъпа на моя предшественик Св. Йоан XXIII, който започнал да я почита тук, в България, и я е носил със себе си до смъртта си, завърши посланието си папа Франциск.

След посланието на Светия отец на площада започна неделната молитва "Царице небесна" /Regina coeli/, която всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят.