Пред сградата на Президентството започна официалната церемония по посрещане на папа Франциск. Главата на Римокатолическата църква бе посрещнат от президента Румен Радев. На церемонията присъстват и председателят на парламента Цвета Караянчева и други представители на българските власти.

Снимки от посещението на папа Франциск вижте тук >>

Българският държавен глава и Светият отец отдадоха почит към знамената на България и на Ватикана. Пред сградата на Президентството и строените гвардейци прозвучаха и химнът на България "Мила, Родино" и Папският химн и марш, обявен за химн на Ватикана през 1949 г. Церемониалът предвижда и представяне на папската делегация.

Румен Радев и папа Франциск влязоха в президенството не от официалния вход, вероятно от съображения за безопасност.

След ритуала по посрещане в сградата на "Дондуков" 2 предстои среща на четири очи между държавния глава Румен Радев и папа Франциск, при която двамата трябва да си разменят дарове. От страна на българския държавен глава подаръкът е оригинално, ръчно изработено разпятие с резбовани флорални мотиви, които се вплитат като детайли в централна част на българския възрожденски иконостас. Материалите са стогодишен орех, както и кестеново дърво. Изработката е характерна за художествената школа от района на град Банско в началото на 19 век.