Точно преди 10 години куршум в главата сложи край на живота на най-издирвания човек в света -  превърнал се в легенда, която дълго вдъхновяваше световния джихадизъм. На 2 май 2011 г. САЩ отмъстиха на "мозъка", замислил атентатите от 11 септември 2001 г., при които загинаха 3000 души. Лидерът на Ал Кайда - най-голямата терористична организация по това време, най-после беше ликвидиран и човечеството си отдъхна при новината, че митичният Осама бин Ладен вече не е жив. И макар удар с подобен мащаб никога да не се повтори, хилядите нови жертви на поредица атентати в цял свят през следващите години показаха едно - надеждите, че тероризмът е пречупен остават напразни. Дори се смята, че днес джихадистите са повече от преди 20 години.

Снимка: Getty Images

Саудитецът Бин Ладен беше лидерът, който осъзна силата на пропагандата, вдъхна на поколения непоклатима вяра и до днес остава пример за много последователи на радикалния ислям, въпреки че самият той трябваше да се крие до края на живота си. В началото се появяваше с дълга брада, бял тюрбан и саудитска роба - сдържан и смирен в своите вярвания, по-късно обаче той възприе друг стил - с по-демонстративната военна куртка и винаги с автомат до себе си

Снимка: Getty Images

"Осама бин Ладен внимателно обмисляше публичния си имидж, за да спечели последователи за каузата си. Неговият публичен образ беше така формиран, че да обрисува духовния и военен лидер на джихада", коментира пред Франс прес Катрин Цимерман - изследователка по проекта "Критични заплахи" към мозъчния тръст Американски предприемачески институт (American Enterprise Institute).

Снимка: Getty Images

"Това беше успешна стратегия, допринесла по-специално за набирането на бойци. Въпреки че понякога Осама бин Ладен бе критикуван заради слабостта си към медиите, той беше достатъчно далновиден, за да разбере колко важни са по-големите платформи за разпространяване на посланието на Ал Кайда", допълва Колин Кларк - ръководител на изследванията в Центъра "Суфран".

Бин Ладен беше разбрал колко е важно да се превърнат военните зони в места за подготовка на джихадисти и инвестира богатството си във финансиране на обучение на бойци за Афганистан - в Чечения, Босна, Сомалия. Все негови предани слуги, които после подхраниха неговите мрежи.

Снимка: Getty Images

Осама бин Ладен е лидер на Ал Кайда ("Основата") от самото начало. Той й дава това име. Терористичната групировка се появява за първи път по телевизионните екрани в края на 80-те години - по време на войната срещу частите на съветската армия в Афганистан, когато арабски бойци се притичват на помощ на мюсюлманските си събратя. През 1997 г. Бин Ладен и неговият заместник Айман ал Зауахири превръщат Ал Кайда в групировката, която изпълва със страх и ужас света, организирайки тренировъчни лагери за джихадисти и изграждайки строга йерархична структура.

Снимка: Getty Images

Само 4 години по-късно Бин Ладен демонстрира пред света своята сила - на 11 септември 2001 той извърши най-ужасния атентат срещу САЩ и унижи Запада, както никой дотогава. Тогава във видеопослание терористът заяви: "Бог повелява краят на САЩ да настъпи. И аз го моля да приеме при себе си тези млади хора като мъченици. Те извършиха голямо дело. Те накараха нас, мюсюлманите, да се почувстваме горди и дадоха урок на Америка, който тя няма да забрави".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Отмъщението обаче не закъсня - още същата година Вашингтон изпрати войски в Афганистан и започна борба срещу талибаните. Бин Ладен и хората му бяха принудени да се оттеглят в Северен Пакистан, загубвайки свои важни крепости, а така и приходи. Човекът, чието име смразяваше целия свят, се превърна в мишена №1 и трябваше да мине в нелегалност, а ръководството на Ал Кайда да поеме Зауахири. 

Снимка: Getty Images

А още веднага щом го ликвидираха, САЩ се погрижиха за нещо много важно - тялото му беше хвърлено в Арабско море, за да не им създаде проблеми погребението, а гробът да се превърне в място за поклонение на джихадисти. Вашингтон оправда официално това с мюсюлманския закон, който изисква тялото да бъде погребано до 24 часа след настъпване на смъртта.

През 2012 г. имейли между американски офицери, до които АП стигна благодарение на закона за свободата на информацията, хвърлят светлина върху някои подробности.

Съобщение на висш офицер от ВМС от 2 май описва как тялото на Бин Ладен било измито, увито в бял чаршаф, поставено в чувал с баласт, а после хвърлено в морето от самолетоносача "Карл Винсън". Мюсюлманските традиционни погребални церемонии били спазени.

"Офицер прочете подготвената религиозна молитва, преведена на арабски. Сред това тялото беше поставено върху дъска, с която беше плъзнато в морето", пише адмирал Чарлз Гаует.

А Пентагонът призна, че не разполага със смъртен акт, резултати от аутопсия или идентифициране на Бин Ладен чрез ДНК-анализ, нито с документ. 

                                                   Тайната спецоперацията 

Експертите определят спецоперацията по обезвреждането на най-опасния терорист като ювелирна. Тя приключва без нито една жертва от американска страна.

Всичко започва малко след полунощ, когато 23-ма командоси от елитния спецотряд на тюлените към военноморските сили успяват да кацнат с два хеликоптера в Аботабад, Пакистан. Градът - известно курортно място, в което живеят около 1 млн. души - предимно пенсионирани военни, се намира едва на 50 км северно от столицата Исламабад.

Целта на спецчастите обаче е само едно добре укрепено имение, което има 5-6 метрови стени с телена мрежа на върха. Мястото се намира близо до тренировъчен център на пакистанската армия.

Скрийншот: YouTube/Al Jazeera English

Скрийншот: YouTube/Al Jazeera English

Фотограф на Ройтерс в Аботабад тогава разказа, че достъпът до района, в който се намира обширното убежището за Бин Ладен, е бил блокиран.

"След полунощ внушително количество командоси обкръжиха имението. Във въздуха се виждаха 3 хеликоптера. Изведнъж те започнаха да стрелят по нещо на земята", спомня си пък Насир Кан - жител на града.

При атаката обитателите откриват огън, но не успяват да се справят с тюлените - петима загиват в 40-минутна престрелка с тях.

Сред убитите са Осама бин Ладен, един от синовете му, брат му, куриерът му, и една жена.

Оказва се, че най-издирваният човек в света живее в изолация в имението си като семеен човек, а не като лидер на най-голямата терористична организация. Вместо да се крие в пещери в планините или в граничните с Афганистан райони, както се предполага година наред, той е обитавал дома си, оборудван за най-малко 1 млн. долара.

Бин Ладен е разкрит трудно - след разследването на следа, започнало около 4 години по-рано, когато чрез показанията на затворник в Гуантанамо се стига до неговия куриер.

"След години работа, миналия август бях информиран за възможна следа към Бен Ладен. Не беше никак сигурно. Много месеци още бяха нужни, за да получим потвърждение. И накрая миналата седмица бях убеден, че имаме достатъчно информация, за да действаме", коментира тогавашният президент на САЩ Барак Обама.

Той защити и решението на Вашингтон да запази операцията изцяло в тайна: "Осама бин Ладен щеше да избяга, ако САЩ бяха поискали разрешението на Пакистан преди операцията по ликвидирането му". 

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

                                 Стрелецът, който се разкри. Той ли уби Бин Ладен? 

През ноември 2014 година британският вестник "Дейли Мейли" разкри името на морския пехотинец, ликвидирал Осама бин Ладен. Това се случи, след като 38-годишният Роб О`Нийл реши да излезе на светло като главен герой на документалния филм "Човекът, който уби Осама бин Ладен" на Fox News.

Година по-рано той разказа в анонимно интервю за списание "Ескуайър" какво се е случило в онази нощ. Заедно с още един командос, чиято самоличност не разкри, се качили по стълбите до третия етаж на къщата в Аботабад и видели Бин Ладен, който си показал главата през една от вратите. Неназованият тюлен, който водел останалите, стрелял, но не улучил, твърди О'Нийл. След това самият О'Нийл влязъл в стаята.

"Той изглеждаше объркан. И по-висок, отколкото очаквах. Не изглеждаше да е ранен, поне стоеше на краката си и се движеше", описа О`Нийл първото си впечатление от терориста.

Видял, че до Бин Ладен има три автомата "Калашников", а самият той веднага хванал най-младата си съпруга за раменете.

"Не знам дали тя имаше бронежилетка или беше изблъскана, за да бъде пожертвана. Той имаше оръжие в обсега си и беше заплаха. Трябваше да го прострелям в главата, за да няма възможност да се взриви. В същата секунда го застрелях два пъти в челото. В следващата секунда той се свлече на земята. Падна на пода пред леглото си и аз отново го прострелях на същото място. Той беше мъртъв, не се движеше. Беше с изплезен език", допълни командосът. 

Скрийншот: YouTube/ABC News

В същото интервю той сподели, че след операцията армията му е предложила да му намери работа като доставчик на бира. Вместо това той избрал да стане мотивационен лектор и в крайна сметка решил да се разкрие, въпреки предупрежденията на висши военни, че това е в противоречие с правилата.

Решението му е продиктувано от факта, че губи част от привилегиите и финансовите бонуси, когато напуска отряда на тюлените след 16 години служба - вместо изискваните по договор 20 години. За това време обаче той е участвал в над 400 секретни мисии на четири континента - включително Ирак и Афганистан.

Има 52 войнски награди и отличия - сред които две Сребърни звезди, четири бронзови звезди с лента, Медал за войнска доблест с лента, три президентски грамоти за храброст, два медала на военноморските сили. Баща му обаче се учудва, как след всички подвизи на сина му той не е получил най-високото войнско отличие - Пурпурното сърце. Неговото обяснение е, че синът му никога не е участвал в операция, в която е имало убит командос - абсолютно всичките му мисии завършват успешно и без нито една жертва.

Роб е първият командос, покатерил се на товарния кораб Maersk Alabama, пленен от сомалийски пирати и чиято съдба е в основата на наградения с Оскар екшън "Капитан Филипс".

Той участва активно в спасяването на командоса Маркъс Лътрел, изпратен на мисия да убие командир на Ал Кайда и попаднал в клопка. Тази героична мисия е описана във филма "Самотният оцелял". 

Третият му подвиг пък е разказан в номинирания за Оскар филм "Враг номер едно", посветен на операцията за убийството на Осама бин Ладен.

Сред разкриването му, в съвместно послание върховният началник на Морските тюлени Майкъл Магарачи и на главнокомандващият контраадмирал Райън Лоузи изразиха възмущение от публичността му и му напомниха, че се е заклел да пази пълно мълчание до края на живота си и се е заклел "да не се хвали с естеството на своята работа и да не търси признание за своите подвизи". Те го предупредиха, че, ако разкрие детайли от секретните мисии, в които е участвал, рискува да бъде изправен пред военен съд.

Бащата на Роб обаче защити публично решението му: "Той нямал право да говори! А какво правят те сега - надуват големия рог и тръбят наляво и надясно, за да му затворят устата. Че какво да прави той сега, след като вече не е командос - може би да стане портиер в кварталния супермаркет".

Самият Роб О`Нийл не съжалява и казва, че не се страхува: "Хората ме питат, дали не се тревожа, че след като съм се разкрил, ще дойдат от "Ислямска държава". Аз им казвам: Ще си нарисувам огромна мишена на вратата, нека ми дойдат по-наблизо".

В онзи момент той той живее в едноетажен дом с гараж, пълен с препарирани животни - сред които мечка, лос, американски северен елен, дива овца - всички негови ловни трофеи. В спалнята си държи уникален екземпляр на мечка Кодяк - един от най-големите хищници в света.

По-късно консервативният телевизионен канал Fox News съобщи, че е наел О`Нийл, който "ще дава своята военна експертна оценка и анализ на няколко емисии през деня и в прайм тайма".

Скрийншот: armytimes.com

Роб О`Нийл обаче стана вторият командос, участвал в операцията по ликвидирането на Осама бин Ладен, който разкри самоличността си - през 2012 г. това направи Матю Бисонет, който издаде документалната книга "Няма лесни дни", макар и под псевдонима Марк Оуен. В нея той разказа, че е бил един от двамата тюлени, ликвидирали терориста, без да назовава името на другия и без да уточнява кой точно е произвел фаталните изстрели.

След като О`Нийл направи своите разкрития, Бисонет заяви в интервю: "Двама различни мъже разказват две различни истории поради две различни причини". Той отказа да коментира версията на бившия си колега, заяви само, че в нея има големи несъответствия.

По-късно Мaтю Биcoнeт, който стана обект на разследване заради разкритията си за военните операции на САЩ, върнa хaрд диcк, кoйтo cъдържa фoтoгрaфии от трупа на Бин Ладен, нa aмeрикaнcкитe cлeдoвaтeли в зaмянa нa cпoрaзумeниe, чe нямa дa бъдe прecлeдвaн зa нeзaкoннo притeжaниe нa клacифицирaн мaтeриaл. Той беше принуден и да изплати 6,8 млн. долара обезщетение на властите, заради нарушение на споразумението да не разгласява секретна информация - сума, изчислена като равна на дотогавашните и бъдещите му приходи от книгата.

                                                      Разсекретените архиви

4 години след смъртта на Осама бин Ладен Вашингтон публикува повече от 100 писма и документи, намерени при спецоперацията, в която беше ликвидиран. Списъкът с документи, открити в дома му, включва стотици писма до членове на семейството и сътрудници, както и оценки за антиправителствените демонстрации в Египет, войните в Афганистан и Ирак и други тогавашни събития.

Преведени от арабски език, те показват, че лидерът на Ал Кайда е спазвал строга конспиративност, опасявал се е от спецслужбите на САЩ и затова е проявявал извънредна предпазливост, особено при контакти със своите сподвижници.

Той ги призовавал да не обсъждат в интернет никакви въпроси, свързани с дейността на групировката, и да използват за тази цел само куриери. Тези изисквания важели за най-близкото обкръжение на Бин Ладен, включително за неговите жени и деца.

Снимка: Getty Images

От архива става ясно, че Бин Ладен е готвел терористични атентати в САЩ и Европа до последния момент. В писмата постоянно призовавал своите съмишленици "да съсредоточат усилията си върху убийствата на американци" и отбелязвал, че не вижда друг начин да бъде променена външната политика на САЩ.

В същото време планирал и лично е контролирал разработването на терористични операции в Европа. Например в едно от посланията си той говори за подготовката на нападение срещу "евреите в Дания". От документа личи, че става дума за американски евреи.

"Ние изпратихме там група от трима души, чиято мишена трябваше да станат американци, но връзката с тях беше изгубена", пише Бин Ладен.

Заедно с това лидерът на Ал Кайда се обръщал към мюсюлманите по целия свят с призиви да водят "свещена война против неверниците", на първо място срещу американците.

А в "Писмо до американския народ" той директно говори за "война срещу Съединените щати". За целта дори предлага на своите съюзници, действащи на Арабския полуостров, да постигнат примирие с правителството на Йемен, за да имат възможност да се "концентрират върху Америка".

От писмата става ясно още, че той се е надсмивал над "войната с тероризма", обявена през 2001 г. от президента Джордж Буш-младши, и се удивлявал защо американските войски търсят оръжие за масово унищожение в Ирак, когато там няма такова.

В други възвания към "сунитите в Сирия", "мюсюлманските братя в Ирак" и "моджахедите в Сомалия" той излагал примерно същите планове за създаване на ислямски халифат на обширни територии от Близкия изток и Южна Азия, какъвто по-късно опита да осъществява групировката "Ислямска държава".

След убийството му обаче, постепенно структурата на организацията понесе тежки удари, а и вътрешните конфликти ставаха все повече. Днес Ал Кайда е по-скоро мрежа, а не стройна организация. Нейните клонове в Сахел, Сомалия, Йемен и Сирия не нанасят удари на Запад.  Дори влезе в конфликт с "Ислямска държава".

                                                     Убийството на любимия син

На 14 септември 2019 г. американският президент Доналд Тръмп потвърди, че синът на Осама бин Ладен - Хамза, е бил убит. За смъртта на любимия син на Бин Ладен, представян за негов наследник начело на Ал Кайда, бе съобщено още в края на юли от американски медии.

"Високопоставеният ръководител на Ал Кайда и син на Осама бин Ладен - Хамза бин Ладен, е бил убит при контратерористична операция на САЩ в региона на Афганистан/Пакистан", се казваше тогава в комюникето на Тръмп, в което не бе спомената датата на акцията.

Снимка: Дир.БГ/Архив

"Загубата на Хамза бин Ладен не само лишава Ал Кайда от авторитета му и символичната връзка с неговия баща, но и осуетява важни оперативни дейности на групировката. Хамза бин Ладен е правил планове и работил с различни терористични групировки", изтъкна тогава американският президент.

Хамза бин Ладен беше в черния списък на САЩ на хората, обвинени в тероризъм и няколко месеца преди смъртта му Вашингтон предложи награда, достигаща 1 милион долара, за всяка информация, която би позволила залавянето му.

Малко след това Хамза бин Ладен - петнадесетото от общо двадесетте деца на Осама бин Ладен, бе лишен от саудитското си поданство.