"Обичайте този град, грижете се за него и имайте очи за хубавото" - за това призовава столичани след края на последния си мандат най-дълго управлявалият кмет на София Йорданка Фандъкова. След 10 години тя се надява да види София "все така свободна, разнообразна и малко по-усмихната".

"Най-големият проблем е това хейтърство, което някак си ни е в кръвта. Истината е, че виждам грешките дори преди критиката, но не се сърдя на хората, които критикуват работата ни. Най-голямото умение на политика е да може да чува хората и да представя нови идеи заедно с хората, не въпреки тях. Следя критиките и много често намирам решенията на тяхна база".

Критиките я притесняват само когато не са истина.

"Има и такива случаи. Това (бел. ред.: да си кмет) е политическа позиция и има много политически битки на това ниво".

За 14 години управление тя оставя няколко разработени програми, с които се гордее, но признава, че имиджът на града има нужда от още работа.

"Ние сме по-съсредоточени в работата и по-малко в презентацията на града".

Най-важният фактор за успех и развитие на София са хората, талантите, убедена е Фандъкова. Те според нея привличат и добри компании и добри инвеститори. Но:

"Кметът е стопанинът на града, той е този, който има отговорности към всеки човек, към хората като цяло, към инфраструктурата на града.

За мен най-важното е усещането за свобода, затова харесвам София - градът на свободните хора и разнообразието. Трябва да си свободен да гледаш напред и да вярваш, че нещата ще се случат по най-добрия начин. За съжаление, не винаги се случват така, но се учим от грешките и пропуските.

Свободата и демокрацията не са даденост и за тях трябва да се борим постоянно. Тези постижения могат да се загубят лесно. Вярвам в младите и в тяхното желание да променят нещата към добро".

За мисията ѝ като учител и директор

За себе си Фандъкова не говори много. Но споделя, че е родена в Деня на космонавтиката - 12 април, и винаги се вълнува от всичко, свързано с Космоса.

"Дали на шега или на истина но казвах, че искам да съм космонавт. Не станах космонавт, но имах доста предизвикателства в живота си".

След като завършва университет, през 1985 г. е разпределена три години да бъде учител в едно определено училище.

"И попаднах на невероятни хора. Хареса ми контактът с деца и останах. Осем години бях директор в т. нар. Втора немска гимназия - 73-то училище. Имахме една група директори, с които искахме да променим образователната система. Имахме големи планове и амбиции и в тази група сме си казвали, че ако някой има възможност да работи за промяна на системата, всички ще му помогнем и ще го последваме. Моята мотивация да отида на друго ниво беше образованието".

Какво оставя след себе си?

За времето, в което е градоначалник, се сблъсква с не една и две кризи. Спомня си най-ярко обаче COVID пандемията, която идва три месеца след началото на последния ѝ мандат.

"Като столица София трябваше да създаде модела и добрите практики, които другите да последват, докато COVID-19 беше "нещо необичайно, непознато и плашещо всички".

Като свои успехи отчита създадената през 2015 г. програма за скрининг на жени за профилактика на рака на млечната жлеза. "Разбира се, имах собствен опит в това отношение и знаех колко са важни не само прегледите, но и изобщо мисълта, че трябва да се грижиш за собственото си здраве", казва Фандъкова, която много рядко и много малко говори за битката си с онкозаболяването.

Вече са родени и първите 10 бебета, които идват на бял свят благодарение на общинска ин витро програма с донорски яйцеклетки.

"Доста сериозно внимание последните години обърнахме на подкрепата срещу насилието над жени и деца. Имаме такива защитени жилища".

Нарича изброеното "малки проекти", които обаче са ценни за нея, тъй като "в тях се изразява грижата към хората".

Сред предизвикателствата, но в същото време и стратегически проект за нея, е строежът на метрото.

"Когато започнахме строителството на метрото в "Надежда" бул. "Ломско шосе" беше в безобразно състояние. Там имаше много търговци и когато затворихме, за да започнем да строим, те излязоха на протест. След няколко години, когато откривахме метрото с изцяло обновения булевард, с веолалеите и дърветата по тротоарите, същите тези хора ме посрещнаха с цветя. Това е илюстрация за работата ни".

Основна задача, която си поставя още през 2011 г., е намаляване замърсяването на въздуха в София.

"Разработихме програми, защитихме европейски проекти, с които подменихме безплатно печките на дърва и въглища с по-екологичен начин на отопление. Започнахме мащабна програма за подмяна на транспортните средства. Вече от 4 г. София няма надвишаване на средногодишните норми за чистота на въздуха".

И какво пожелава на своя наследник?

За наследника си на поста се надява да се съсредоточи върху продължаване развитието на града, на неговата промяна и най-вече "да не изпадне в любими политически похвати, да критикуваш всичко, което е преди теб, без да предлагаш нищо ново".

"Сигурно има много неща, които ще бъдат критикувани, някои с основание, други не. Но ми се ще човекът, който заема мястото ми, да иска да се погрижи за града и за хората в него, а не само да приема позицията като политически пост и като трамплин за политическа кариера. Това би било пагубно за града".

Още от онова, което Йорданка Фандъкова има да сподели след като затвори страницата на най-дълго управлявалия кмет на София вижте във видеото.