Торнадото, което буквално помете Южна Моравия, е най-силната буря в историята на Чехия. В рамките на 3 до 5 минути стихията е развила скорост, която никога по-рано не е била регистрирана в страната - 322 км/ч.

Социалните мрежи се изпълниха със снимки и видеоклипове на апокалиптичните гледки, с които осъмня Югоизточна Чехия.

Жертвите са най-малко 5, а броят на ранените може да достигне 200. Близо 100 000 домакинства останаха без ток. Има поражения и върху реколтата и добитъка. Падналата градушка била с големината на топки за тенис. Обявено е извънредно положение.

Главният редактор на чешкия вестник "Лидове новини" - журналистът Веселин Вачков, обясни пред БНТ, че торнадото е възникнало за броени минути и хората не са имали време за реакция.

"Най-добрата тактика в такава ситуация е да се влезе в помещение под земята, но хората не са предупредени и не са знаели какво да направят", каза журналистът Вачков.

Чешкото правителство обяви, че още днес пострадалите ще получат помощ в размер на около 2000 евро. Очакват се и други помощи заедно със застраховките, които ще бъдат изплатени.

"Ние като правителство ще направим всичко възможно, за да помогнем на хората, защото това наистина е Апокалипсис - 2000 разрушени къщи", каза премиерът на Чехия Андрей Бабиш.

По-рано днес стана ясно, че в окото на бурята е имало и българи, но от МВнР успокоиха, че сред нашите сънародници няма пострадали. Външният ни министър Светлан Стоев изпрати съболезнователна телеграма до чешкия си колега Якуб Кулханек, като изрази солидарност и подкрепа.

Снимка: БТА/АП

"Позволете ми от името на Министерството на външните работи на Република България и от свое име да изразя най-искрените си съболезнования във връзка с тежката буря, разразила се в югоизточните райони на Чешката република", посочва Светлан Стоев в телеграмата до Якуб Кулханек. "Бих искал да Ви уверя в нашата солидарност и подкрепа", казва още българският външен министър.

Снимка: БТА/АП