Рядко срещано торнадо удари вчера Югоизточна Чехия, като според спасителните служби е взело жертви и е нанесло сериозни материални щети, предадоха ДПА и ТАСС.

Най-малко пет са жертвите, уточняват медиите. Близо 150 души може да са ранени, според първоначални данни на противопожарната служба.

"Мога да потвърдя, че има жертви, но засега не знаем точния им брой", каза пред журналисти говорителката на Обединената служба на спасителите и пожарникарите на Чехия Гедвига Кропачкова, цитирана от ТАСС.

Снимка: БТА/АР

В няколко села са откъснати покривите на къщите, прозорците са счупени, а няколко коли и автобуси са преобърнати.

Всички налични спасителни екипи са изпратени за борба с последиците от стихията, каза вътрешният министър Ян Хамачек.

Снимка: БТА/АР

Спасителите отбелязват, че общо от торнадото са пострадали седем населеин места в Южноморавска област, в близост до австрийската граница.

По-късно бе съобщено, че провинция Долна Австрия е изпратила спасители, медици и санитарни хеликоптери за оказване на помощ на пострадалите от торнадото.

Снимка: БТА/АР

По думите на Кропачкова на чешките специалисти помагат и техни колеги от Словакия.

Чешката телевизия пък информира, че скоростта на вятъра на бурята вероятно е била между 267 и 322 км в час, което я прави най-силната в историята на страната. Това е и първото торнадо в Чехия от 2018 година насам.

Снимка: БТА/АР

Торнадото е блокирало цели магистрали и е оставило повече от 100 000 домове без ток през нощта.

Очевидецът на бурята д-р Борис Таблов, който пътува за България, разказа пред bTV за бедствието.

Снимка: weather.eu

"Първо започна пороен дъжд, който премина в градушка. Бяхме спрели под мост на магистралата близо до торнадото явно, защото след това видяхме обърнат тир, прегънати електрически стълбове и кабели по пътя. Чакахме 4 часа на аутобана, след това ни пренасочиха през околни села. Имаме минимални поражения по колата, но явно е било страшно, защото видяхме много линейки и полицейски коли", разказа Таблов.

Обявено е извънредно положение.  

Снимка: weather.eu

От пресцентъра на МВнР съобщиха, че към момента няма данни за пострадали български граждани след тежката буря с торнадо, разразила се в югоизточните райони на Чешката република.

Посолството ни в Прага до момента не е получавало сигнали от бедстващи български граждани или официални данни от чешките власти за пострадали от природното бедствие наши сънародници.

Дипломатическата ни мисия следи ситуацията и е в готовност да окаже помощ при необходимост.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Прага на тел.: +420 222 212 011; +420 222 211 258, в спешни случаи в извънработно време: + 420 774 790 991.