Еманюел Макрон нямаше нужда да публикува снимки как удря боксова круша, за да разбере светът, че е готов за бой. Още преди Макрон да покаже позата "разярен бик" на из целия Instagram, новата ястребска позиция на френския президент стана очевидна, пише Блумбърг.

След като Обединеното кралство вече не част от Европейския съюз, а германското правителство е раздирано от разногласия, Макрон се превърна във фактически ръководител на външната политика на континента. Той пое ръководството на инициативата за противопоставяне на Русия и хуманитарната катастрофа в Газа. Но не всички от неговите съюзници са убедени, че той е най-добрият защитник на техните интереси.

Според високопоставен служител, запознат с дискусиите между съюзниците, противоречивите му забележки за пращане на войски в Украйна са предизвикали незабавния и много публичен упрек от германския канцлер Олаф Шолц и са разгневили американски служители, които в частен разговор казват, че подобна стъпка може дори да провокира сблъсък с Москва. Той казва, че намеците на Макрон са били направени, за да държат руския президент Владимир Путин в неизвестност, но служители, запознати с дискусиите в НАТО за Украйна, заявиха, че те биха могли да имат обратен ефект.

Според високопоставен американски служител, като е накарал Берлин публично да изключи възможността за изпращане на войски, Макрон е успял да разсее оставащата неяснота относно местоположението на "червените линии" на съюзниците.

Според отделни служители, пожелали анонимност, тези коментари не са били много разумни от гледна точка на оперативната сигурност, особено като се има предвид, че няколко държави вече разполагат персонал в Украйна.

Освен това се намесва и вътрешната политика на Франция. Макрон изтласква Украйна на преден план в кампанията си за изборите за Европейски парламент през юни, представяйки крайнодясната си съперничка Марин льо Пен като съюзник на Путин.

Според служител, запознат с дискусиите на последната среща в Брюксел, няма съмнение, че някои премиери от ЕС разчитат на лидерството на Макрон и мнозина приветстват твърдата му позиция по отношение на Русия.

Но един от многото планове на Европа за справяне с недостига на оръжия в Украйна е ярък пример за това защо Макрон е намразен от някои съюзници. Критиците на френския президент казват - той повече говори, отколкото прави.

От началото на конфликта Франция изостава от своите съюзници по отношение на общата помощ за Украйна. Тя е обещала по-малко от 2 млрд. евро в подкрепа на Киев, докато Германия е отделила 22 млрд. евро. Това е поразително несъответствие, въпреки че френското правителство твърди, че тези цифри не отчитат непропорционалното въздействие на съвременните оръжия на бойното поле. Въпреки че Макрон заяви, че подкрепя инициативата на Чешката република за закупуване на снаряди, Франция все още не е дала своя финансов принос.

Макрон се стреми да запълни празнотата, оставена от оставката на Ангела Меркел като канцлер на Германия през 2021 г., и като разгръща външнополитическите мускули на Франция, най-младият лидер на страната след Наполеон се възползва от дългогодишното си наследство.

Той беше по-смел от някои други европейски лидери, когато заяви на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че всяко принудително изселване на хора от град Рафах ще представлява военно престъпление.

Но последните външнополитически начинания извън Европа не бяха напълно успешни. Стратегията му в Африка се разпада, тъй като Франция се бори да убеди страните от региона на Сахел да търпят присъствието на бившата колониална сила.

Но след близо седем години на власт френският президент е натрупал и богат опит. Например, той е един от двамата лидери на Г-7, които са работили с Доналд Тръмп.

"Макрон пропусна възможността решително да поеме европейското лидерство в началото на руско-украинския конфликт... Сега той предприема стъпки, за да поправи тази грешка", казва Рим Момтаз от Международния институт за стратегически изследвания в Париж.