Планът на Европейския съюз за икономии на газ при извънредни ситуации, целящ подготовка за евентуално спиране на доставките на руско синьо гориво, влезе в сила от вчера.

Той предвижда всяка страна членка на Общността доброволно да "положи всички усилия", за да намали потреблението си на газ с 15 на сто между 1 август и 31 март в сравнение със средния си разход за същия период през последните пет години. Някои държави, включително Италия и Испания, си осигуриха изключения от подобна мярка и ще трябва да спестят под 15 процента газ.

Ето как изглеждат тези усилия досега в ЕС и в някои други страни:

Испания

В Испания от днес влязоха в сила мерки за спестяване на електроенергия. В много региони на страната има и ограничения за водата, тъй като общият обем на водоизточниците е спаднал до под 40 процента.

В Испания вече е в сила и приетият от централното правителство план за спестяване на ток с пределни норми на температурата в обществени помещения, магазини, културни центрове като театри и кина, и транспортни центрове като гари и летища (до 30 септември в тези помещения трябва да бъдат монтирани автоматично затварящи се врати) и изключване на осветлението на витрините след 22 часа. Те предвиждат охлаждане на помещенията до 27 градуса през лятото и отопляване до най-много 19 през зимата.

В края на юли премиерът на страната Педро Санчес дори призова чиновниците да не носят вратовръзка - не за да им е по-широко около врата, а за да се пести от енергията, която отива за охлаждане на офисите.

Правителството на Испания предлага "гъвкаво" прилагане на плана, като ще има период на адаптация, но после ще влязат в сила високи глоби за неизпълнение на плана.

Италия

За сравнение, досегашните усилия на Италия за пестене на енергия са с ограничен обхват (през юли главният изпълнителен директор на компанията Italgas заяви пред Ройтерс, че няма да се наложи Италия да намали потреблението си с 15%, тъй като разполага с достатъчно запаси, за да изкара зимата).

На 1 май влезе в сила закон, който регулира температурата на климатиците и радиаторите в обществените сгради до 31 май 2023 г. Температурата в тези помещения не трябва да надвишава 19 градуса по Целзий през зимата и не може да бъде по-ниска от 27 градуса през лятото, с допустимо отклонение от два градуса - което означава, че най-ниската разрешена температура през лятото всъщност е 25 градуса, а най-високата през зимата е 21 градуса.

Понастоящем мярката не се прилага за клиники, болници и старчески домове.

Глобите за неспазване на правилата варират от 500 до 3000 евро, въпреки че все още не е ясно как ще се извършват проверките и прилагането им.

По последни данни правителството е обсъждало допълнителни мерки за насърчаване на широката общественост да намали потреблението на енергия, включително ограничаване на използването на ток и отопление в частните домове през тази зима - въпреки че такива планове все още не са официално обявени.

Всъщност Италия ще продължи да предлага данъчни отстъпки между 50 и 65% за климатици до края на тази година, като част от схемата за бонуси за обновяване на сгради през 2022 г. - въпреки че климатиците трябва да отговарят на определени минимални стандарти за енергийна ефективност.

Други планове за пестене на енергия, за които се съобщава, че са изготвени от правителството - макар и за използване в най-лошия случай - включват принудително по-ранно затваряне на магазини, обществени учреждения, ресторанти и барове.

Обсъжда се и намаляване на потреблението на електроенергия от общините, което може да означава например по-малко улични лампи.

Франция

Правителството на Франция разработва план за пестене на енергия, в който ще бъдат включени публичната администрация, предприятията и физическите лица, като целта е да се намали потреблението на енергия в страната с 10% през следващите две години.

Въведена бе забрана на светещите реклами и изискване за затваряне на вратите при работещ климатик, както и намаляване на яркостта на осветлението в магазините.

"През следващите дни ще издам две наредби: първата удължава забраната за светещи реклами независимо от размера на града от 1 до 6 часа сутринта, с редки изключения, като гари и летища... и втората забранява магазини от отваряне на врати, докато климатикът или отоплителната система са включени", каза френският министър на енергийната трансформация Агнес Пание-Рунаше. Нарушителите са заплашени от глоби - до 750 евро за отворени врати и 1500 евро за незагасена светеща реклама.

Германия

В Германия властите изключват осветлението в обществени и исторически сгради, намаляват на отоплението и топлата вода в душовете на спортните зали и плувните басейни, спират фонтаните.

Ръководителят на германския национален енергиен регулатор "Бундеснецагентур" Клаус Мюлер заяви вчера, че ако всички страни в Европа спестят газ, това може да стабилизира цената му и дори да я намали. "Това ще ни гарантира, че ще имаме достатъчно природен газ, за да изкараме есента и зимата", заяви Мюлер.

През юли германският министър на икономиката и климата Роберт Хабек представи планове за "пакет за енергийна сигурност", който, наред с другото, ще преустанови действието на клаузи в договорите за наем, които задължават наемателите да поддържат жилищата си над минимална температура.

На гражданите се препоръчва да не взимат дълги топли вани в домовете си, а да се ориентират към кратки душове - самият Хабек заяви, че го прави. Горещата вода представлява около 14% от потреблението на енергия в едно домакинство.

Също така се препоръчва намаляването на стайната температура с един градус по Целзий, като това може да спести средно около шест процента газ.

Според Германската енергийна агенция (Dena) в Германия има около 186 000 обществени сгради - така че потенциалът за икономии и тук е голям. Много градове вече са предприели мерки: В Берлин например над 200 обществени сгради и забележителности вече не се осветяват през нощта.

Германската асоциация на градовете представи списък с дванадесет предложения за това как общините могат да пестят енергия. Например температурата на водата в обществените плувни басейни може да бъде намалена, а в "избрани обществени сгради" топлата вода може да бъде напълно изключена.

Културните институции също са засегнати от енергийната криза. Те също трябва да пестят енергия. Сега министрите на културата искат да определят потенциала за спестяване.

С началото на отоплителния сезон училищата могат да ограничат температурата във физкултурните салони до максимум 15 градуса, а в класните стаи - до законовия минимум от 20 градуса.

Пестенето е въведено във всички сфери - най-големият германски крематориум в Райн-Таунус е преминал на денонощен режим на работа, за да пести газ. Съоръжението вече не изключва пещите за кремация, така че не е необходимо да се изразходва гориво за подгряване до 800 градуса.

Други страни от ЕС

Специални мерки за пестена са въведени и в редица други държави. Във Финландия и Чехия - жителите са призовани да използват по-малко климатици въпреки горещините. Прага засега няма план. Миналия месец чешкото министерство на икономиката публикува "наръчник" за пестене на енергия, в който се предлагат безплатни консултации за енергийно ефективни ремонти и съвети, включително засенчване на прозорците и изключване на осветлението. "Всеки може да се включи в борбата за енергийна независимост, по-големите промени започват от отделните хора", заяви министърът на търговията Йозеф Сикела. Съобщава се, че се подготвят някои промени в нормативната уредба, включително съкращаване на официалния отоплителен сезон - който определя периода от време, в който трябва да се доставя топлинна енергия в сградите.

В Гърция чиновниците са призовани да изключват осветлението и всички електрически уреди, преди да си тръгнат от работа, стартира програма за подмяна на енергоемките климатици и хладилници с енергоспестяващи.

В Унгария - властите разработват програма "печки и котли" за замяна на отоплението на газ, където е възможно, по-специално в училищата.

Полша не е представила национален план за пестене на енергия. При положение че доставките на руски газ вече са сведени до нула, голяма част от политическите дебати в Полша са съсредоточени върху заплахата от предстоящ недостиг на въглища, който може да доведе до невъзможност някои домакинства да се стоплят тази зима. премиерът Моравецки е наредил на държавните предприятия спешно да закупят 4,5 милиона тона въглища.

Великобритания

Обединеното кралство се е подготвило за масови прекъсвания на електрозахранването в промишлеността и домакинствата през зимата. Властите предполагат, че през януари ще има няколко дни, в които необичайно студеното време ще увеличи недостига на газ, което ще доведе до това редица промишлени и жилищни обекти да останат без ток, пише Блумбърг, като се позовава на изявление на правителствения Департамент за бизнес, енергийна и индустриална стратегия (BEIS).

Според прогнозата ниските температури и намаленият внос на електроенергия от Норвегия и Франция може да доведат до това, че на Обединеното кралство да се наложи да предприеме спешни мерки за пестене на газ за четири дни през януари. BEIS нарече организираните прекъсвания на електрозахранването "разумно най-лошия сценарий", при който страната може да се сблъска с недостиг на електроенергия в размер на една шеста от пиковото потребление, дори ако работи с въглищни електроцентрали в авариен режим.

На този фон на Острова се готви масов бойкот на сметките за газ и ток. Идеята принадлежи на движение за гражданско неподчинение, наречено "Не плащай, Обединено кралство" ("Don't pay UK"). Целта е да се окаже натиск върху енергийните компании и правителството, за да спре непрестанното покачване на цените на услугите. В противен случай организаторите изчисляват, че до зимата, близо 6,3 милиона домакинства няма да успеят да плащат сметките си. Датата, обявена за начало на бойкота, е 1 октомври. До този момент над 95 000 души са заявили подкрепата си, но целта на организаторите е техният брой да достигне 1 милион.

Швейцария

В Швейцария засега няма икономии, потреблението на електроенергия не е намаляло, но местните власти са разработили кризисен план, който включва дори прекъсвания на електрозахранването за по няколко часа, ако има недостиг на енергия тази зима.

Първоначално мерките ще бъдат доброволни, след което ще бъдат въведени ограничения за осветлението на витрините и улиците, а след това правителството може да изиска от около 30 000 компании да спестят до 30% от електроенергията си. В краен случай отделни региони ще бъдат изключвани от мрежата за периоди от по 4 часа.

В Африка също пестят

Египетският премиер Мостафа Мадбули обяви плана на правителството за намаляване на потреблението на електричество на фона на глобалната енергийна криза, съобщи в. "Ал Ахрам", цитиран от БТА. Целта е да се използва по-малко природен газ за производство на електроенергия, а спестените количества да се пренасочат за износ, за да се увеличат приходите в чуждестранна валута.

Сред мерките, които ще влязат в сила от четвъртък, е прилагане на спестяващ дневна светлина режим за големите търговски центрове, като работното им време ще приключва в 23 часа.

Според плана фасадите на правителствените сгради няма да се осветяват нощем, уличното осветление ще се намали, а централните климатични инсталации в обществените сгради и моловете ще се настроят на най-малко 25 градуса.

Предвижда се още да се намали осветлението на спортните клубове и стадионите, както и във всички спортни съоръжения да се поставят енергоспестяващи светодиодни (LED) осветителни тела.