СЗО предупреди, че до два месеца половината европейци може да се заразят с Омикрон. На фона на все по-притеснителни статистики за новоустановените случаи държавите са принудени да връщат старите и да въвеждат дори нови мерки срещу настъпващата поредна вълна на коронавируса.

Австрия например върна маските на открито, които трябва да бъдат задължително FFP2. В северната ни съседка Румъния пък глобяват с 500 евро, ако маската е от плат.

Италия въведе суперзелен сертификат за обществените места - могат да ги посещават само ваксинирани и преболедували.

Много от държавите започнаха още по-усилени кампании за бустер дозите, като обясниха, че скоро за ваксиниран може да се смята само човек, който има поставена трета доза.

Израел и Япония пък затвориха границите си за чужденци, а Нидерландия е една от страните, решили да въведат локдаун, за да се справят с Омикрон. 

В България единствената мярка е зеленият сертификат, с който човек може да се сдобие, ако е ваксиниран, преболедувал, с антитела или има отрицателен резултат от антигенен тест или PCR. Междувременно заразените с Омикрон се множат, а страната отбелязва рекорди по нови случаи на дневна база.

Днес ви питаме: Коя е най-важната ограничителна мярка, която трябва да бъде приложена в страната ни, за да бъде пречупена вълната от Омикрон?