Три изпушени цигари скъсяват живота с около половин час - поне според статистиката. Да караш велосипед е десет пъти по-опасно за живота, отколкото да караш автомобил и 50 пъти по-опасно от пътуването със самолет.

Споменатите три цигари се равняват на 2 "микроморта" - единица мярка, въведена от американския учен Роналд Хауърд.

На колко "микроморта" се равнява заразяване с Ковид-19?

"Микроморт" буквално означава "малка смърт", а с въведената от Хауърд единица мярка статистиците измерват вероятността да умреш в определен ден и рисковете за живота от определени дейности. Един "микроморт" означава вероятност едно на милион, респективно - риск едно към милион. Германският професор Кристиян Хесе обяснява тази "микровероятност" така: "Един микроморт - толкова е вероятността в определен ден да умреш, ако си здрав, 25-годишен човек и живееш в Централна Европа." Ако обаче в този ден тръгнеш да изкачваш Еверест, опасността вече е 35 000 микроморта, уточнява световно известният германски учен, работил в "Бъркли" и "Харвард" и получил докторската си титла на рекордно млада възраст.

Ако приемем, че животът на един човек в Европа днес възлиза средно на 80 години, това прави 29 200 дни със среден дневен риск от 34 микроморта. Ако си над 80-годишна възраст и се заразиш с вирус, опасността вече се измерва с цели 170 000 микроморта, тоест - около 6:1 шанс да оцелееш. Това особено ясно личи в момента при възрастните пациенти с Ковид-19. За хората на възраст между 35 и 44 години обаче коронавирусът наистина не е по-опасен от обикновен грип.

Писането на SMS-и се равнява на шофирането в нетрезво състояние

Пред германския вестник "Зюддойче Цайтунг" професор Хесе "класира" така различните опасности и рискове: алпинизъм в Хималаите - 12 000 микроморта; цезарово сечение - 170 микроморта; да говориш по мобилния телефон, докато шофираш - рискът е същият, както ако караш кола с 0,7 промила алкохол в кръвта. "А да пишеш SMS-и докато караш е все едно, че си с 1,1 промила алкохол," добавя професорът.

Той съобщава и друг удивителен факт: опасността от смърт е еднакво висока при 100-годишните и при новородените. "За повечето хора собственото им раждане е най-опасният момент в целия живот," казва той и уточнява, че на обратния полюс е едно 10-годишно дете в Централна Европа. Статистически тази група е най-малко заплашена, защото детските болести са отшумели, родителите се грижат за детето, а то самото все още не участва толкова активно в пътно-транспортни дейности.

Повишено внимание на празниците!

През годината статистически най-опасният ден в живота на човек е... рожденият ден. "Мащабни проучвания показват, че на рождения ден рискът да умреш се повишава с цели 14 процента," казва Кристиян Хесе. Рожденият ден е опасен, защото стресът на този ден е повишен, човек се вълнува и се вглежда в себе си повече от обичайното, а и консумацията на алкохол обикновено е по-висока, обяснява професорът.

Според неговите проучвания, за много хора страховете извират от фалшиви източници - например особено разпространените страхове от полет със самолет или от тероризъм. "В Германия в резултат от терористични нападения годишно загиват средно 10 души. В същото време 300 души годишно умират от задушаване, защото са дъвкали химикалката си, в резултат от което в дихателните им пътища са попаднали честици пластмаса," обяснява професорът.

Материалът е публикуван ТУК >>