Завършва една дълга глава от съвременната история на Германия - Бундестагът ще избере в сряда за канцлер социалдемократа Олаф Шолц, който предстои да оглави небивало досега правителство с равно представителство на мъже и жени, обръщайки страницата на ерата на Меркел.

Ангела Меркел, първата жена, управлявала Германия, ще направи 5860 дни на висшия пост, девет дни преди да достигне рекорда на своя наставник Хелмут Кол.

На финала на една строго регламентирана процедура консервативната ръководителка ще отстъпи в сряда кормилото на първата европейска икономическа сила на Олаф Шолц, неин политически съперник, но също така вицеканцлер и финансов министър.

Малко над два месеца след победата си на парламентарните избори в края на септември Шолц ще бъде поставен от Бундестага начело на безпрецедентна коалиция от три партии - социалдемократите от ГСДП, Зелените и либералите, създадена доста по-бързо от очакваното.

Олаф Шолц, в центъра, определеният министър на финансите Кристиан Линднер, вляво, и назначеният министър на икономиката и защитата на климата Роберт Хабек, вдясно, представят коалиционното споразумение на трите си партии за ново германско правителство

Снимка: АР/БТА

 Ново ускорение

Последният етап бе преодолян в понеделник, когато природозащитниците подкрепиха с 86 на сто участието си в коалицията. Социалдемократите и либералите вече бяха одобрили през уикенда споразумението за формиране на кабинет.

И така юздите на властта ще бъдат предадени утре от Меркел на левоцентристите; те ще ги поемат за пръв път от времето на Герхард Шрьодер.

За пръв път ще започне работа и правителство с равно представителство на половете, в което жени ще бъдат назначени на ключови министерски постове - например във външнополитическото, вътрешното и отбранителното ведомство.

"Особено съм горд с това, че жени ще оглавят министерства, в които няма такава традиция", приветства вчера решението Шолц, отдавна заявил, че е феминист.

Определеният германски канцлер Олаф Шолц се усмихва по време на пресконференция след подписването на коалиционното споразумение

Снимка: АР/БТА

Въпреки че рейтингът на Меркел остава все тъй висок след четирите й мандата, Шолц, охотно представящ се за неин наследник, смята да инициира ново ускорение.

"Стремежът ми е 2020-те години да положат ново начало", заяви той пред седмичника "Цайт" и заяви, че смята да предприеме "най-мащабната промишлена модернизация" в съвременната история, "способна да спре климатичните промени, предизвикани от Човека".

Правителството му обещава и политика, силно подкрепяща ЕС, която цели "да повиши стратегическия суверенитет на Европейския съюз" и по-успешно да брани "общите европейски интереси".

Бъдещият шеф на дипломацията, природозащитничката Аналена Бербок, планира същевременно да възприеме по-твърд курс спрямо авторитарни режими като Китай и Русия.

Но бъдещото правителство няма да тъне в блаженство. Ще се наложи скоро да насочи усилия към първото си голямо предизвикателство - да се справи с новото засилване на пандемията от КОВИД-19, засегнало по-специално Германия.

Олаф Шолц присъства на сесия на парламентарния Бундестаг относно политиката за борба с пандемията на коронавирус в Берлин

Снимка: АР/БТА

Опитен, но не твърде харизматичен държавник, Шолц предвижда например бързо да прокара в парламента задължителната ваксинация, която се очаква да влезе в сила през февруари-март.

Тази радикална мярка, избрана вече от съседна Австрия, намира подкрепа у близо две трети от германците, но може да възмути значителна част от населението, по-конкретно в бившата ГДР.

Засега Шолц, Меркел и премиерите на 16-те провинции договориха нови рестрикции, засягащи единствено неваксинираните, които губят достъп до културните средища, ресторантите и други обекти от несъществено значение.

Олаф Шолц, долу вляво, определеният министър на финансите Кристиан Линднер, горе, и назначеният министър на икономиката и защитата на климата Роберт Хабек, долу вдясно, говорят заедно преди пресконференция след подписването на коалиционното споразумение

Снимка: АР/БТА

Недостижима цел

Шолц, бивш кмет на Хамбург, избрал по примера на предшествениците си Франция за първата си визита, ще трябва да се съобразява и с неблагоприятната ситуация в икономиката, затруднена от несбъднатите прогнози за растеж и завръщането на инфлацията.

Предстои му да се залови и с цял куп други дейности, които невинаги се посрещат с одобрение от германците.

Повечето хора в страната насърчават предвиденото вдигане на минималната заплата, предсрочния отказ от въглищата и развитието на възобновяемите енергоизточници, сочи анкета, поръчана от държавната телевизия А Ер Де.

Затова пък малцина подкрепят други обещания на "светофарната" коалиция - свободната продажба на марихуана, покупката на въоръжени дронове от Бундесвера и правото на глас от 16-годишна възраст.

Колкото до климата, независимо от програмата - "най-амбициозната, представяна някога от което и да е правителство", целта да се ограничи затоплянето до 1,5 градуса изглежда за момента недостижима според проучване, възложено от Германския климатичен алианс.

Олаф Шолц, в центъра, определеният министър на финансите Кристиан Линднер, вляво, и назначеният министър на икономиката и защитата на климата Роберт Хабек, вдясно, представят коалиционното споразумение на трите си партии за ново германско правителство

Снимка: АР/БТА