Германската партия "Зелени" обяви, че членовете й са одобрили споразумението за съставяне на коалиционно правителство с другите две партньорски партии, предаде Асошиейтед прес.

С преодоляването на този последен етап германският парламент вече може да пристъпи към гласуване на кандидатурата на Олаф Шолц за канцлер.

Другите две формации - Социалдемократическата партия на Шолц и подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия - одобриха с голямо мнозинство споразумението през уикенда.

"Зелените" бяха единствената партия, допитала се до редовите си членове за сделката. Генералният секретар Михаел Келнер каза днес, че споразумението е било подкрепено от 86 процента от гласувалите. Около 57% от 125-те хиляди членове на партията са гласували, според Келнер. 

Очаква се Шолц да бъде избран за канцлер от парламента в сряда. Избирането му ще бележи края на 16-годишното управление на канцлера Ангела Меркел.

Съпредседателят на партията Аналена Бербок каза, че резултатът от допитването ще даде тласък на работата в новото правителство. Зелените политици получиха няколко позиции в новия кабинет, отбеляза DW. Съпредседателят Робърт Хабек, който също ще бъде вицеканцлер, ще оглави Министерството на икономиката и защитата на климата; Аналена Бербок, ще бъде външен министър; Ан Шпигел ще бъде министър по семейните въпроси; Щефи Лембке ще поеме Министерството на околната среда; и ветеранът от Зелените политик Джем Йоздемир ще бъде министър на храните и земеделието. Клаудия Рот, друг ветеран от Зелените, ще бъде комисар по културата на страната.

В правителството ГСДП, която се очерта като най-силната партия на изборите през септември, ще поеме ресорите труд и социални въпроси, здравеопазване, вътрешни работи, отбрана, развитие, строителство и жилища, както и канцеларията на кабинета.

Някои от ключовите приоритети на коалицията, която планира да служи като "съюз за свобода, справедливост и устойчивост", включват:

  • въвеждане на минимална заплата от €12 ($13,55) на час;
  • да се направят жилищата достъпни, като се се държи изкъсо увеличението на наемите и се изграждат 400 000 нови жилища годишно, включително 100 000 с публични средства;
  • облекчаване на положението на потребителите на електроенергия, като вече няма да се начислява допълнителна такса за възобновяема енергия от милиард евро върху сметките;
  • създаване на ново федерално министерство на строителството и разширяване на Министерството на икономиката, като включи и опазването на климата;
  • 80% от електроенергията в Германия се получава от възобновяеми енергийни източници до 2030 г.;
  • намаляване на възрастта за гласуване на 16 години;
  • легализиране употребата на канабис за развлечение.

Новото правителство ще замени голямата коалиция на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) и СДП - двата най-големи партийни блока в парламента, които доминират в германската политика след края на Втората световна война.