Социалдемократът Олаф Шолц е на път да наследи Ангела Меркел като канцлер на Германия, след като победителите на парламентарните избори постигнаха споразумение, съсредоточено върху реформиране на германската икономика, инвестиции в инфраструктурата и борба с климатичните промени, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Политическата програма беше обявена вчера от социалдемократите, "Зелените" и свободните демократи. Първата трипартийна коалиция на Германия също така си поставя за цел да модернизира цифровата инфраструктура на страната, да намали бюрокрацията и да работи за засилване на интеграцията в Европейския съюз, отбелязва изданието.

Новият съюз ще сложи край на 16-годишното управление на Меркел, която не се кандидатира за нов мандат на изборите през септември. Коалицията също така е своеобразен експеримент, тъй като трите партии, участващи в нея, никога досега не са управлявали заедно на федерално ниво в Германия, която е свикнала с двупартийни коалиции, коментира в. "Политико".

Прагматикът Шолц успя да преодолее политическите различия между трите партии, за да заеме мястото на Меркел като канцлер на Германия, пише в. "Файненшъл таймс".

Преди по-малко от две години той ближеше раните си, след като понесе най-тежкото поражение в дългата си кариера, когато претърпя загуба от двама слабо известни кандидати в битката за лидерския пост на социалдемократите. Това нанесе почти фатален удар на мечтата му един ден да стане канцлер.

Но вчера Шолц постигна едно от най-забележителните завръщания в германската политика, превръщайки се във вероятен наследник на Меркел с обявяването на коалиционното споразумение между социалдемократите, "Зелените" и свободните демократи.

Коалицията, която е плод на почти двумесечни усилени преговори, събира необичайни партньори - "Зелените", които водиха кампания за смекчаване на строгите фискални правила в Германия и за инвестиране на милиарди в щадяща околната среда икономика, и свободните демократи, настояващи за връщане към икономическите правила отпреди пандемията от коронавируса.

Преодоляването на подобни идеологически различия, при това доста по-бързо, отколкото очакваха мнозина, е свидетелство за уменията на Шолц във воденето на преговори. То също така доказва правотата на неговия подход - прагматизъм и умереност, които често дразнеха членовете на лявото крило на партията му.

Много социалдемократи се тревожеха, че той е твърде близък до Меркел и нейните християндемократи. В интерес на истината Шолц водеше явна предизборна кампания като кандидат на преимствеността, като настояваше, че дългият му опит в управлението и практичният му, неидеологически стил го правят достоен наследник на Меркел, отбелязва изданието.

Бъдещото германско правителство, водено от партия, заемала ролята на по-малък партньор на консерваторите на Меркел през 12 от последните 16 години, и включващо също така две партии, които имат желание да правят нещата по различен начин, представлява странна смес от мислене на статуквото и реформаторски инстинкти, коментира в. "Гардиън".

Според ежедневника "Зюддойче цайтунг" новият управленски съюз се очертава да бъде истинско климатично правителство.

Светофарната коалиция, както е известен съюзът между трите партии, има големи планове за значителни инвестиции в образованието, цифровизацията, изследователската дейност и климата, но не е ясно как ще бъдат осигурени парите за това, посочва в. "Велт".