Бусът на майките от "Системата ни убива" прекара цяла нощ на кръстовището пред Софийския университет. Причината е, че полицията го спря, за да не стигне до блокадата на "Орлов мост". Униформените обясниха, че жените са свободни да продължат пеша, но не могат да пропуснат буса, тъй като заради окупацията превозни средства нямат право да се движат натам.

Всички снимки вижте тук >>

"Ние сме заклещени, затворени. Не сме направили на никого нищо", обясни пред БНТ една от майките, останали в буса. Единственото нещо, което са направили според нея, е, че са отишли до дома на Бойко Борисов в Банкя и са протестирали със съгласувателно писмо, с уведомление, напълно законно. Тя разказа, че като са се върнали от протеста в Банкя, са се спрели пред Министерския съвет, протестиращите са ги поздравили и те са се отправили да подкрепят хората на Орлов мост. Няма обяснение за случилото се.

Според друга от майките обяснението е отмъщение. "Това, което наблюдаваме в момента, е планирана агресия. Иначе нямаше първият да ни пусне, а тук да ни заклещят. Агресия от страна на държавата, на управляващите ни и най-вероятно на Бойко Борисов, защото ние искахме неговата оставка пред родната му къща".

Според тях диалогът им с управляващите се е загубил с отстраняването на Бисер Петков от длъжност и назначаването на Сачева е върнало проблемите с много крачки назад.

Снимка: "Булфото"

"Полицаите не говорят с нас", казаха още майките. През нощта част от тях напуснаха автобуса, а на място пристигна друга група протестиращи, начело с Христо Иванов от "Да, България", като част от тях разпънаха и палатки на кръстовището. С майките е и лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова.

Снимка: "Булфото"

Около полунощ един от протестиращите заяви по мегафона, че днес майките на деца с увреждания са започнали "една нова игра", в която се търси къде точно се намира премиерът Борисов, като той уточни и "правилата на тази игра" - а именно, където го видят с джипа, да направят снимка и да отбележат локация, за да може протестиращите да го открият и да му поискат лично оставката.

Снимка: "Булфото"

През изминалия 24-ти протестен ден стана ясно, че протестиращият Владимир Генов на 58 години е обявил гладна и жадна стачка. По-рано на трибуната той обясни, че вече на няколко пъти е е изразявал недоволството си пред Министерския съвет. Започнал гладната стачка в петък. Уведомил официално председателя на Народното събрание, кмета на София и премиера. Владимир живее и работи извън България, по думите му, точно заради управлението на Борисов. Генов беше категоричен, че без храна и вода може да живее, но не и без свобода.

Протестиращият Владимир Генов е обявил гладна и жадна стачка

Снимка: "Булфото"