Първият редовен полет на "България Ер" от Лондон до София ще излети утре, 24 декември, в 17 часа от летище "Хийтроу", съобщиха от пресцентъра на Външно министерство, след като от обяд днес авиовръзките, спрени заради новия щам на коронавируса, бяха възобновени.

Полетът е предвиден за утре с цел авиокомпанията да уведоми всички пътници навреме и те да успеят да се придвижат до летището, уточниха от ведомството, след като по-рано премиерът разпореди да бъде направено нужното всички блокирани във Великобритания българи да се върнат в родината още днес.

50 от общо 180-те места в самолета са запазени за най-бедстващите българи, които са се регистрирали в посолството ни в Лондон. По информация на "България Ер" те ще се приберат първи, като ще им бъдат предложени билети на преференциални цени.

Засега няма сигнали за бедстващи български граждани на територията на Франция във връзка с ограниченията, съобщиха още от МВнР. Във връзка със затрудненията при преминаване от Великобритания към Франция и новите условия за влизане на френска територия българското посолство в Париж е в постоянен контакт с френските власти, както и с наши сънародници, блокирани край Доувър.

С вербална нота българското посолство в Париж още вчера е предало писмо от министъра на транспорта Росен Желязков до френския му колега Жан-Батист Джебари, в което българската страна сигнализира за множество блокирани български превозвачи на границата между Великобритания и Франция, като е отправена молба те да бъдат пропуснати и да продължат пътуването си през Франция.

Късно снощи френското правителство взе решение за отваряне на границата с Великобритания като всички граждани на ЕС, включително и българските, могат да влязат на територията на Франция, при условие че представят негативен PCR тест, направен в последните 72 часа. При липса на PCR тест може да бъде предоставен отрицателен антигенен тест вариант VUI-2020-12-01.

Пътуващите са длъжни да представят резултатите от тестовете на самолетните, морските или железопътни компании преди отпътуването. Тестове ще се правят на място за блокираните граждани, като в момента френските и британските власти преговарят за условията, както и за местата, на които ще бъдат извършвани. В случай че резултатът от бързия тест е позитивен, е необходимо да се направи PCR тест. При позитивен резултат и от PCR теста гражданите ще бъдат подлагани на 10-дневна карантина, като властите във Великобритания са поели ангажимент да осигурят условия за това.

Британските лаборатории, които провеждат антигенен тест вариант VUI-2020-12-01, могат да бъдат намерени на адрес:

https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing.

https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing

(section Providers : general testing)

https://biogroup-laboratory.co.uk/covid-19/find-a-covid-19-test-centre/

(Possible sans rdv mais en s"enregistrant en ligne)

https://doctap.co.uk/services/coronavirus-test/

https://www.thelondongeneralpractice.com/

https://www.doctorcall.co.uk/private-gp-services/coronavirus--covid-19--testing

https://www.londondoctorsclinic.co.uk/services/certificates-medicals/fit-to-fly-certificates-and-letters/