"Във втората част на мандата си Доналд Тръмп избра стратегия на създаване и подкрепа на ключови партньори на САЩ във всеки регион на света". Това каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев - преподавател по политически науки в Софийския университет. По думите му чрез интересите на тези партньори Съединените щати разчитат да присъстват в този регион и да защитават интересите си косвено:

"Ако вземем Европа като класически партньор на САЩ от края на Втората световна война насам, имаме комбинация между две противоположни тенденции. От една страна има изостряне между Съединените щати и ключови европейски страни, като Германия - на икономическа, но и на стратегическа основа. ... От друга страна има номиниране и партньорство с определени страни, преди всичко в Източна Европа, като Полша, Румъния, Прибалтика, Гърция, които са селектирани като ключови партньори на Вашингтон в източната периферия на Европа с цел постигането на стратегическите интереси на Америка и спрямо Русия, и спрямо Близкия изток - в частност Турция".

По думите на политолога Доналд Тръмп ще бъде антиевропейски като президент в евентуален свой втори мандат, а Байдън ще положи усилия за възстановяване на Атлантическия съюз като жизнена и ефективна система за сътрудничество между Европа и САЩ:

"Цялото политическо наследство на Джо Байдън като политическа личност се вписва преди всичко в понятието за атлантизъм. ... Друг е въпросът доколко възстановяването на тази атлантическа връзка между Европа и САЩ наистина ще доведе до дългосрочна промяна в тенденциите за относителното изтегляне на САЩ от хегемонна позиция и заемане на позицията на пръв сред равни, както и преориентацията на Съединените щати от основната ос - атлантическата, към един нов акцент - съперничеството с надигащия се в Азия дракон - Китай".

Според Огнян Минчев идването на Джо Байдън на власт би довело до някои знакови реставрации в отношението между САЩ и Европа, но те няма да бъдат дълбоко съдържателни.

"Годините след 11 септември 2001-ва доведоха до отдръпване на Америка от нейните стратегически приоритети, които бяха заявени в десетилетието на нейната хегемония след края на Студената война през 90-те години. ... Новата структура на интересите на САЩ, ориентирани преди всичко към Азия и съперничеството с Китай, към създаването на една нова система от баланси в международната политика, която да изисква по-малка инвестиция - както в стратегическо усилие, така и във финансиране от страна на САЩ, ще остане господстваща тенденция и при една администрация на Джо Байдън".

Политологът уточни, че при администрация на Джо Байдън ще има стремеж към либерална реидеологизация на международните отношения, която ще доведе до изостряне на конфликта с надигащия се консерватизъм или традиционализъм.

Ако победи Тръмп, доц. Минчев прогнозира селективно отношение на САЩ към света, което би довело до логиката на игра на основата на националните интереси на интересите между партньорите - в прагматичен план.

В предаването "Събота 150" доц. Минчев коментира поведението на унгарския премиер Виктор Орбан, който се обяви категорично в подкрепа на Доналд Тръмп. Той обясни, че заемането на идеологическа позиция е нещо нетипично и ако то се прави, значи, че има много сериозни основания за това:

"Опитен политик като Орбан не го прави на чисто принципна основа, а разчита, че и в двата случая - дали при победа на Тръмп, или на Байдън - обозначаването му като лидер на консервативното движение в Европа ще му донесе определени бонуси в сътрудничество или опониране на администрацията във Вашингтон, в зависимост от това кой ще спечели изборите за президент на САЩ. Идеологическата поляризация, засягаща стратегическите съюзи и геополитическите отношения, е относително нов феномен, който ние не познаваме след Втората световна война, но ще се наложи да я отчитаме като фактор във всички наблюдения и анализи нататък", посочи политологът.