На 2 февруари 2021 г., в изпълнение на издадена от Специализираната прокуратура Европейска заповед за арест, в Република Чехия е задържан българския гражданин Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов. 

На 13 март 2020 г. той бе признат за виновен и осъден от Специализирания наказателен съд на 7 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба от 5000 лв. за това, че от март 2015 г. до 14.10.2017 г. в Русе е ръководил организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи и физическо насилие. Наказания "лишаване от свобода" за срок от 3 до 7 години и глоби получиха останалите 8 обвинени за участие в групата.

В хода на досъдебното производство, след изменение на определената му от съда мярка за неотклонение "задържане под стража" в по-лека (на 29.08.2018 г.), Илия Стоилов напусна страната и се укри. По отношение на него съдебният процес бе воден задочно.

Образувано е производство по екстрадирането на осъденото лице в Република България.

По случая депутатът Георги Стоилов заподозря политическа атака. Той заяви при напускането на страната на брат си, че той е отишъл да се лекува в чужбина, за което е известена съответната институция. Бил излязъл напълно легално през границата и не бил избягал.