В сряда убиецът на 34-годишния Рейхан Джевдет, който бе намерен обгорен в гората край село Вълнари, е екстрадиран и предаден на българските власти, съобщиха на специален брифинг окръжният прокурор Маргарита Георгиева и директорът на полицията в Шумен Ялчън Расин, цитирани от "24 часа".


Срещу 21-годишния Юзджан Лятиф задочно бе повдигнато обвинение за умишлено убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.

Разследването на престъплението започва от заявка за издирване на млад мъж от селото. След четири дни търсене в землището на Вълнари в гората е намерено обгорялото тяло.


ДНК експертиза доказва, че това е трупът на издирвания мъж. Последвали разпити и преглед на видеокадри от камери в селото. Така е установен убиецът, който междувременно избягал в Турция при роднини.

Задействана била процедура по издирването му чрез Интерпол с червена бюлетина. Установено било, че на 20 септември с полет от Варна Юзджан пристигнал в Истанбул. За залавянето на убиеца помогнал офицер за свръзка в турското посолство. На 30 март тази година процедурата по екстрадиране е задействана. Турската полиция установила, че е в град Чорлу. Той е заловен и предаден на българските власти, за да бъде съден. Пред българската прокуратура Лятиф признал за убийството.

Шуменският окръжен съд потвърди искането на прокуратурата Юзджан Лятиф да остане постоянно в ареста.