Грабеж е основният мотив за убийството на 63-годишния таксиметров шофьор от Разград, обявиха днес разследващите.

Вчера заподозреният извършител - 22-годишен Сали Пембеев от село Каменар, беше задържан. Той би отседнал в къща за гости в Разград, след като само преди седмица се върнал от Германия. По ирония на съдбата тя се намира близо до дома на жертвата му.

Във фаталната вечер младежът пристигнал пеша от Каменар до Разград, където избрал таксито случайно и на път за село Дянково нанесъл две прободни рани с нож на шофьора. Задигнал оборота му от 20 лева, мобилния телефон и таблета.

"След убийството отива в игрална зала и изиграва 20-те лева. Прибира се в хостела. Изгаря си якето, в което е бил мобилният телефон на шофьора. Той е опожарен и изхвърля таблета. Има замесено и още едно лице, но засега не можем да кажем подробности. Доказателствата са красноречиви, сочи конкретни улики, както по отношение на себе си, така и вещи, които е отнел от жертвата. Става въпрос за грабеж", заяви на брифинг окръжният прокурор Тихомир Тодоров, като уточни, че арестуваният е направил пълни самопризнания.

"Получихме множество сигнали, като всеки един при отсяването ни водеше към него. Опитал се е да избяга при задържането, наложило се е да се употреби сила, за да бъде обезопасен", допълни старши комисар Ивайло Йовчев - директор на ОДМВР-Разград.

"Най-вероятно таксиметровият шофьор е бил изненадан и затова не е успял да натисне паник-бутон. Затова е излязъл от пътното платно и е катастрофирал в крайпътното дърво. Виждате - младеж, който малко преди да извърши това убийство е бил в Германия. Няма криминална регистрация. На този етап не можем да кажем дали е бил под въздействие на наркотици и алкохол", коментира пред журналисти пък вътрешният министър Младен Маринов.

Както вече стана ясно, след убийството, докато още бил край таксито, от което извадил тялото на шофьора, жена спряла с друга кола, защото помислила, че е станала катастрофа. Той потвърдил тази версия и я помолил да го закара до Разград, което тя направила, без да знае, че вози убиец.

В родното село на Сали са ужасени от тежкото престъпление и не могат да повярват, че той го е извършил. Досега бил с чисто съдебно и криминално минало.