Възрастен мъж от Русе е станал поредната жертва на телефонните измамници. Той е дал на престъпниците около 30 000 лева, съобщиха от полицията.

Сигнал за престъплението е постъпил около 19.00 часа вчера. Според 69-годишния мъж по-рано през деня на домашния телефон го потърсил непознат, който се представил за "главен комисар Иванов". Той му съобщил, че е обект на телефонни измамници, които ще му се обадят, и е необходимо да съдейства на полицията, за да бъдат задържани.

След това получил обаждане по схемата за искане на пари за операция на роднина, като първо позвънила плачеща жена, а след това мъж, представил се за "професор". Последният разяснил, че са необходими 17 000 евро за поставяне на платинени пирони. После отново се обадил мнимият полицай, който го разпитал с какви парични средства разполага и в коя банка, предупредил го да не дава парите на измамниците и да не ги допуска до дома си, а след това комуникацията между двамата продължила по мобилни телефони.

Така, по указанията, дадени от мнимия полицай, и под предлог, че съдейства за залавяне на измамниците, възрастният русенец извършил поне четири тегления на различни суми от два клона на банката, както и от банкомат. Банкнотите, други пари, които били налични в дома му, а също и златни накити, той оставил на различни посочени адреси в града.

Мъжът разбрал, че е жертва на измама, когато се прибрал вечерта у дома си и споделил за случилото се със сина си.

По случая се води разследване. Общата стойност на щетата предстои да бъде уточнена.

Според отчет на областната дирекция на МВР в Русе от началото на годината до края на октомври в областта са осъществени 38 телефонни измами за около 60 000 лева. Полицаите са предотвратили други на обща стойност 50 000 лева, като са задържани 10 измамници. През 2017 г. в Русенско са регистрирани 40 телефонни измами за 120 000 лева.