Банда изпращала пистолети, автоматични оръжия, бронежилетки и хероин от София до Англия е разбита у нас. Специализираната акция е международна с участието на Великобритания. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата в столицата.

Той посочи, че по групата от 6 души е работено съвместно с английските им колеги. Първоначално информацията за групата е събрана от  СДВР, а оттам предадена на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

Снимки от акцията може да видите тук

"Пресечен е сериозен канал за трафик на огромно количество оръжие и наркотични вещества за Обединеното кралство", отбеляза Гешев. 

Операцията е проведена във вторник паралелно у нас и в Англия.

"Подобен тип досъдебни производства дадоха резултат, който отчете Европейската комисия, а именно - временно прекратяване на наблюдението върху показателя "организирана престъпност". Този резултат, който е важен за цялата държава, се дължи основно на специализираните структури от съдебната власт, както и на колегите от МВР и в частност на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", каза още Иван Гешев.

Групата е задържана с 53 пистолета от марките  "Зиг Зауер", "Валтер" и "Марголин". Всеки бил придружен с кутия от по 50 патрона в нея. Имало и автоматични оръжия, както и бронежилетки. Освен късоцевните нарезни и дългоцевните оръжия, групата била заловена и с над 70 кг хероин, каза още директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. Той посочи, че има и голяма сума пари в групата. Единият от задържаните е британец. Той е бил обявен за издирване с европейска заповед за арест. Бил е прихванат и следен от службите. 

"Да се следи такъв човек е като да се дебне ранено животно", коментира по повод на чужденеца Гешев.

Шестима са задържаните - трима в Англия и трима в България, сочи главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. В момента специализараният наказателен съд заседава по мярката на задържаните у нас, посочи административният ръководител на специализираата прокуратура Димитър Франтишек. Той добави че едновременно с брифинга у нас имало и такъв на Острова.

 Разследването тепърва ще установява за каква цел са се ползвали контрабандните оръжия.