Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния е повдигнала обвинения на бившите шефове на Полицейската академия в Букурещ Адриан Якоб и Петрика-Михаил Маркоч във връзка с отправени смъртни заплахи към разследващата журналистка Емилия Шеркан, съобщава информационният сайт Зиаре.

В прессъобщение на НДБК, изпратено днес до Зиаре, се посочва, че бившият ректор на Полицейската академия Адриан Якоб и бившият заместник-ректор Петрика Михаил Маркоч са обвинени в подбуждане към шантаж. Според прокуратурата двамата са накарали полицая Георге Адриан Барбулеску да изпраща есемеси със смъртни заплахи на журналистката Емилия Шеркан, която стана известна с разследванията си за плагиатствани докторски дисертации на високопоставени държавни служители. Журналистката трябвало да бъде сплашена, защото публикувала разкрития за Полицейската академия "Александру Йоан Куза", които щели да имат важни последици за кариерата и репутацията на двамата обвиняеми, се посочва в прессъобщението на НДБК.

Полицаят Барбулеску изпращал есемесите със заплахи от закупени от него телефони "втора ръка" с предплатени карти. Той бе задържан скоро след като журналистката подаде жалба в полицията през април т.г. Полицаят призна вината си и неговият случай се разглежда отделно.

Бившите шефове на Полицейската академия уверявали своя подчинен, че ще го защитят от наказателно преследване и ще го оставят на работа в академията, дори да бъде осъден.

Още един полицай е бил подтикван да изпраща съобщения със заплахи на журналистката, но той не се е съгласил, става ясно от прессъобщението на НДБК.

Делото срещу бившите шефове на академията е внесено в Апелативния съд на Букурещ.