Организирана престъпна група от български граждани за държане и разпространение на наркотици в Германия е разбита при спецакция на полицията, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Досъдебното производство е образувано в края на 2020 г. от прокуратурата във Франкфурт на Майн. При координирани действия на Федералната криминална служба на ФРГ в Франкфурт на Майн, българската Специализирана прокуратура и ГДБОП на 23 ноември бе проведена съвместна полицейска операция на територията на двете държави - в областите Северен Рейн-Вестфалия и Хесен, както и област Търговище.

В хода на действията по разследването във ФРГ първоначално са задържани 12 български граждани, като на петима от тях са повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група, действаща на територията на гр. Франкфурт, за притежание и разпространение на наркотични вещества. Извършени са претърсвания на 14 адреса, при които са намерени и иззети множество доказателства, относими към предмета на разследването.

При извършените претърсвания на адреси в гр. Попово и с. Кардам са намерени и иззети документи, компютърни конфигурации, мобилни телефонии и други доказателства, свързани с престъпната дейност на групата. Те ще бъдат предадени на Прокуратурата на Франкфурт на Майн за приобщаване към воденото във ФРГ разследване.

Неутрализирането на престъпното сдружение е резултат от едногодишни усилия и сътрудничество на германските и българските съдебни и полицейски органи в противодействието на организираната престъпност.

Малко по-късно на брифинг на Специализирана прокуратура стана ясно, че става дума за хероин за над 56 млн. лв.

По думите на говорителя на Специализирана прокуратура Христо Кръстев властите в Германия засега не позволяват да се разкрият подробности за самоличността на 12 задържани българи. Всички материали по разследването са изпратени в Германия. В Спецпрокуратурата вече е образувано досъдебно производство, така че ще се осъществи разследване.