Двама измамници, представяли се за френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан, бяха осъдени съответно на 11 и на 7 години затвор, защото успели да натрупат чрез измамна схема милиони евро, предаде Франс прес, цитарана от БТА.

Осъдените са Жилбер Шикли, съответно на 54 години, и Антъни Лазаревич, съответно на 35 години. Първият освен на 11 години затвор бе осъден да плати и глоба от 2 милиона евро. Вторият освен на 7 години затвор бе осъден да плати и глоба от едни милион евро.

Двамата мъже от 2015 г. до 2017 г. се представяли за Льо Дриан, който първо беше министър на отбраната, а после стана външен министър. Те узурпирали неговата самоличност пред богаташи и ги измамили за 55 милиона евро. Измамата, извършвана по телефона, се състояла в това да убедят богаташите, обикновено шефове на големи компании или ръководители на неправителствени организации, че трябва да окажат финансова помощ за френски секретни операции в борбата с тероризма или освобождаването на заложници в Сирия. Те обещавали да възстановят парите. В някои случаи измамниците организирали и видеоконферентни връзки, по време на които си слагали маска с лика на министъра.

Разследващите изготвиха списък на 150 личности и организации, с които двамата мошеници са се свързали, сред които краля на Мароко, президента на Габон, шефовете на Тотал и на Венси, архиепископа на Париж.

Двамата подсъдими бяха заловени в Украйна в момент, в който подготвяли нова измама, този път с узурпиране на личността на Албер Втори, принца на Монако.

Шикли освен това през 2015 г. беше осъден на 7 години затвор заради друга измама, при която се представял по телефона за шеф на компания пред служителите й и искал да му прехвърлят пари. По времето на произнасянето на тази присъда той беше избягал в Израел. Историята му вдъхнови режисьора Паскал Елбе, който създаде филма "Разчитам на вас".

За съучастие в измамите на двамата подсъдими бяха осъдени още 4 души на между 15 месеца затвор условно и 5 години затвор.