Увеличават се сигналите за полицейско насилие след протеста срещу БФС в петък вечерта. 19-годишна жена е малтретирано от четирима полицаи в градинката на църквата "Свети Седмочисленици", твърди адвокат. Момче и мъж също се оплакват, че са бити на ул. "Гурко", без изобщо да се участвали в демонстрацията на футболните фенове.

Под ударите на полицейска палка след "Всички на земята"

Георги Вълчев разказа предз NOVA, че докато е минавал в района на ул. "Гурко" и "Цар Иван Шишман" попада под ударите на полицейски палки в петък вечерта. В резултат на нападението, той е с три избити зъба, травми по ръцете и краката. Подал е сигнал в прокуратурата.

Според разказа му, той е вечерял с приятели, след което е тръгнал към метрото, полицаи го упътват да мине по ул. "Гурко". Но на пътя вижда група хора.

"Имаше струпване на хора, може би бяха някаква агитка, не знам. При което на кръстовището видях, че идват жандармеристи или полицаи, не съм сигурен. И започнаха да викат: "Всички на земята". Аз си вдигнах ръцете, след което ме удариха с палка през устата", разказва пострадалият пред NOVA. Той добавя, че са последвали няколко удара с палки зад ухото и по ръката му.

Вачев не успява да обясни, че не е протестиращ. По думите му не е провокирал с нищо униформените. "Баща ми е в системата на МВР от 40 години, така че аз имам уважение към тези хора. Както към медицинските служители, тъй като майка ми е мед. сестра. Никога не съм бил задържан", добавя Вачев.

По думите на пострадалия полицаите променят отношението си след като споменава, че баща му е служител на МВР. Искал е да научи имената на униформените, но те не се представят. Пострадалият е откаран в ИСУЛ, поради травмите си.

От СДВР заявиха, че постъпилите сигнали за полицейско насилие са много и все още се обработват. По тази причина не могат да съобщят нищо за случая на Георги Вачев.

"Ще те смачкам": 19-годишно момиче е бито от четирима полицаи

"Не бях на първа линия на протеста срещу БФС, но бях в средата. Имаше много деца и майки. Не мога да определя дали е била налице предпоставката за използване на водното оръдие. Имаше хвърлени пиратки, но не бяха голям брой. Имаше много хора не от агитките", обясни адвокат Полина Велчева пред bTV.

"Ако трябва да сравня с протести срещу правителството през 2020 година, имаше водно оръдие на 2 септември. Аз също бях на площада, но не помня то да е използвано, а бяха много повече протестиращите. Тогава не беше използвано, а сега - в рамките на 20 минути", посочи тя.

По време демонстрацията срещу БФС група протестиращи се оказват приклещени от полицията на ул. "Иван Вазов" (успоредна на ул. "Ген. Гурко - бел. ред.) - служителите на реда са застанали и от двете им страни. Започват да удрят с палки по щитовете си. Следва и команда - "Легни на земята".

"С мен се свърза момче, което случайно преминава. Той не е футболен фен. Каза, че са били около 30-40 души. Не са били с качулки, виждат се лицата им. Изпълнявали са всички полицейски разпореждания. Всички са легнали. Това, което той ми обясни, е, че част от момчетата с били бити и преди това. Лягат един върху друг и са започнали да ги бият. Тези лица, по информация на моя клиент, не са задържани. Стояли са 20 минути легнали. Проверени са им личните карти и след това се пуснати. За мен това, което се вижда, не са дисциплинарни нарушения - това са престъпления", категорична е адвокат Велчева.

Според нея полицаите, нахлули в заведението до Спортната палата, са удряли с палки клиенти без дори да им искат документ за самоличност.

"Дори и да има оперативна информация, че лицата, които са палили полицейския бус са вътре, това не е начинът да бъдат задържани. Не виждаме дори проверка на лични документи. Прави впечатление на всички клипове - полицаите са без отличителни знаци и нямат номерата, които са задължителни по закон. Това не е единственото заведение. Има още едно, което е до сградата на МВР, където са задържани деца. Полицаите са влезли. Удряли са ги в заведението. След това са ги изкарали и са ги били и извън заведението", добави тя.

"Много от хората са "изяли по някоя друга палка". Ако имаше журналисти пред Първо РПУ, щеше да се види, че са задържани деца. Това не се лицата, които са били на първа линия и са хвърляли камъни. Не може полицаите да ходят по софийските улици и да ги бият", посочи Велчева.

"Минахме през шест дела. Съдът оправда всички момчета, на които са им били съставени актове. Днес изтича срокът за обжалване на наказателните постановление. Едно момиче на 19 години е пребито в градинката на църквата "Свети Седмочисленици". Тя е повалена. Четирима полицаи с маски са я били. Един я е държал за косата, докато друг я удря в корема. Когато тя е отведена в Първо РПУ, един от полицаите ѝ казва, че още ще я бие и ще я качи на четвъртия етаж, "за да я смачка", съобщи адвокатът.

Голяма част от задържаните след протеста срещу Българския футболен съюз са били с наложени наказания заради "нарушаване на обществения ред при провеждането на спортно мероприятие".

"Тези дела, през които минахме, съдът прие, че ако има данни за извършените действия, за които се твърди, е следвало да бъдат за дребно хулиганство или да се повдигне обвинение по Наказателния кодекс, но не и по този закон", подчерта Велчева.

СДВР: Вършихме си работата!

"Според нас МВР си свърши работата по време на протестите в София", коментира пред NOVA Валентин Попов, председател на Синдиката на служителите в МВР. Той уточни, че ако е имало превишаване на правата, това се установява по съответния ред.

"Не можем да толерираме превишаване на правомощия от страна на наши колеги. Това е недопустимо. За такива ситуации служителите на МВР носят отговорност", каза той.

Според него боди камерите се използват в голяма степен, за да се търсят възможности да се наказват служители. Валентин Попов коментира и видео, в което се твърди, че има полицейско насилие над гражданин по време на протестите в столицата. По думите му това трябва да се установи след разследване по случая. "Колегите, които са били на терен могат да бъдат идентифициране. С присъдите и оценките не трябва да се бърза", допълни той.

"Проблемът в МВР не е един, той е комплексен. МВР се нуждае от дълбока реформа. В проекта за държавен бюджет предвидените разходи за МВР са в размер на 19 млн. лева, което е нищо. Няма предвидено увеличаване на заплатите", каза Валентин Попов. Той добави, че в края на седмицата ще се проведе национална конференция, в която ще бъде обсъден въпросът и ще се вземат съответните решения. Попов добави, че е възможно да се стигне до протести в системата. Според него средствата няма да стигнат до никъде.