Мога да прогнозирам какво ще се случи с убиеца. За мен няма да го признаят за психично болен, защото той е опитал да заличи следите от убийствата. Личат си подредени действия. Това е една прогноза, защото българските психиатри, които са великолепни, ще имат последната дума при експертизите. За мен те ще дадат отговора, че е вменяем, заяви адвокат Марин Марковски пред bTV. 

Той коментира четворното убийство, извършено от 25-годишния Георги Георгиев в Нови Искър. Младият мъж уби с брадва и нож цялото си семейство - родителите си, баба си и брат си. Криминалистите установиха, че четиримата са убити в петък, въпреки че телата бяха открити в понеделник сутринта. 

"Убийството е доказано - намерена е брадвата, самият младеж си е признал. За мен Георги няма да получи доживотна присъда. Съдът ще му даде присъдата между 20 и 30 години. Законът в България не е подходящ в тази си част. За Европейския съюз може да е добър, но у нас не действа", категоричен беше Марковски.

По думите му, в България няма сериозна държавна политика при констатирани психични проблеми.

"Докато станат тук нещата, са мъчителни. Какво ще се случи с този човек, как ще го осъдят? След като може да убие брат си, значи може да убие моето дете, си мислят хората", каза още адвокатът. 

Той счита, че ако е имало чувствителност по темата, трагедията в Нови Искър е нямало да се случи.

"Към хората, които имат нужда от подобна помощ, нямаме никакъв подход. Най-добрата психиатрична болница се намира на 2 км от Нови Искър. За съжаление в 21 век нямаме никакво отношение към хората, които имат нужда от психиатрична помощ, обясни и психологът Христо Монов.

"Поведението говори едва ли за невменяемост. Понякога има разширено меланхолно самоубийство. Той, обаче е убил другите и не е посегнал на себе си. Нямаме традиции да работим с общността, която е травмирана. Би трябвало да му се помага на този човек. Ако някой бе сигнализирал, институциите може би щяха да се задействат", обясни още Монов.

"Общността в Нови Искър е травмирана още от 70-те години с подобно убийство. Миналата година пак имаше кърваво убийство, но никой не работи с тези хора. Сега трябва да се помогне и на Георги. Ако някой беше сигнализирал институциите, сега нямаше да си говорим за четири трупа", добави психологът Христо Монов.