Лихвари пребиват длъжниците си. Следва ексклузивен разказ на жертви на престъпната група, за която се заговори в една от последните акции на ГДБОП и Специализираната прокуратура в столицата. Бандата на ромските барони Мето и Трайчо пребивала жестоко и отнемала насилствено имоти от хора, на които давали заеми. И не само - присвоявали чужди социални помощи и търгували с дрога.

"Долните ми зъби и горните са избити с метална бухалка, от Методи и от Трайко Стоянов", разказва пред NOVA Иван Борисов.

Пострадалите са жертви на Трайко Стоянов, Методи Димитров и техни приближени. Престъпната група беше разбита в началото на октомври, при мащабна операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП . По данни на разследващите, в продължение на 6 години, арестуваните са се занимавали с лихварство, пребивали са длъжници, отнемали са насилствено имоти и са пласирали дрога в няколко столични квартала. Има данни, че са печелили и от бизнес с проститутки.

"Те са се занимавали буквално с всичко, което генерира неправомерен доход", заяви Валентина Маджарова, административен ръководител на специализираната прокуратура.

Основните им доходи били от лихварство, смятат разследващите. Сочените за тартори на групата- Мето и Трайчо имали заложни къщи и фирми за бързи кредити, в няколко столични квартала. За да получат заем, клиентите им трябвало да им прехвърлят жилищата си.

"Когато имаш нужда от кредит, пари, дават дребна сума, но при условие, че си прехвърлил имота на тяхно лице, за да ти отпуснат желаната сума. И вече владението на имота е в техни ръце, независимо дали ще си издължиш кредита или не. Когато дойде срока да си погаси, те му казват, че е изгорял имотът", разказва един от потърпевшите, пожелал анонимност.

"Едно момче отиде при тях и казва, залагам си апартамента, искам 5 000 лв., да си купя такси и да си работя. Те му дават 5000 лв., той си прехвърля апартамента и на другия ден, те го продават тоя апартамент, а момчето продължава да си плаща лихви. И когато разбира, че апартаментът му е продаден, отива там за скандал, обаче те го пребиват и той си млъква по тоя случай", заяви Иван Борисов.

Останалите без жилища са десетки, но от страх, не всички са се оплакали в полицията. Иван Борисов също твърди, че е измамен от Мето и Трайчо. Закъснял с вноските си по кредита и чрез частен съдебен изпълнител двамата му взели къщата.