Адвокатите в Сърбия от утре спират напълно работа за една седмица заради убийството на техния колега, известния белградски адвокат по наказателно право Драгослав Миша Огнянович, който бе застрелян снощи на прага на дома си в квартал Нови Белград, предаде Танюг. Двайсет и шест годишният син на адвоката, който бил до него, е ранен в ръката.

По този начин адвокатите искат да изпратят ясно послание за единство на професията и да изразят твърда решимост адвокатурата да не се примирява с такива случаи, съобщи адвокатската камара.

Юристите обявиха и парична награда за гражданите, които дадат на прокуратурата достоверна информация, която да доведе до повдигане на обвинение против извършителите и поръчителите на убийството.

Огнянович беше част от юридическия екип, защитавал бившия югославски президент Слободан Милошевич в Международния трибунал за бивша Югославия в Хага. В последните години кариерата му беше много успешна. Сръбски медии отбелязват, че той е защитавал много клиенти, извършили тежки престъпления, а в последните години представляваше един от водачите на престъпен клан, Лука Бойович, който в Сърбия бе оправдан по всички обвинения, а в Испания излежава присъда за неразрешено притежание на арсенал оръжия.

Представлявал е и майката на Лука Бойович, която миналата година бе задържана в Черна гора.

Защитавал е и Джордже Прелич, един от водачите на футболния клуб "Партизан", осъден за убийството на френски гражданин от футболни хулигани след мач в Белград..

В. "Блиц" съобщава, че в последните няколко месеца в Белград са били убити няколко приятели на Бойович. По сведения на вестника това е свързано с войната между престъпни кланове, занимаващи се с разпространение на наркотици. Допуска се, че адвокатът може да е станал жертва на такава конфронтация.

Милошевич почина в затвора на Хагския трибунал през 2006 г., преди да има съдебно решение по делото му.