Адвокат Стоян Стоянов  сигнализира, че спецпрокуратурата и ДАНС са нахлули в адвокатската кантора и домът му, като е имало опит да се изземат документи. По думите му, кантората представлява клиенти по знакови наказателни и търговски дела, които са свързани с националната сигурност - военната индустрия.

"Нахлуха в кантората ни на 19 декември, една срамна дата в новата българска 8история. Такива обиски до сега не са се случвали, може да е имало действия към конкретни колеги, но в такива мащаби не знам дали са се случвали. Първоначално, сутринта на 19 декември беше направен опит да се проникне в адвокатското дружество от следовател, придружен от 15 души - униформени и служители на ДАНС. Оказа се, че те нямат официално разрешително за претърсване", каза Стоянов и добави, че са се оправдали със сбъркан адрес.

Оказа се, че след това са иззели счетоводна документация от офиса на счетоводителя на кантората. Взели са достъпни в НАП документи. 3Изумителното в случая е, че освен на нашето дружество са взели документите на още 30 компании, клиенти на това счетоводство", каза Стоянов.

"Това е правен абсурд - има си Закон за адвокатурата, пише какво може и не може да се изземе. Въпреки че по НПК имат право да извършат обиск, те не могат да заобиколят разпоредбата, която гласи, че кореспонденцията между адвокат и клиент е неприкосновена", допълни юриста.

Стоянов заяви, че няколко часа по-късно друг следовател го е посетил отново. Този път с необходимите разрешителни, но не е пристигнал със случайно избрани поемни лица.

"Поемните лица слязоха от автомобилите на следователя, лично ги видях. Би следвало тези лица да са случайни граждани, поканени да свидетелстват на обиска. Това също е абсолютно нарушение на закона", каза адвокат Стоянов.

"Карадалиев и партньори" работи по наказателни и търговски дела, а всеки един от адвокатите имат свои клиенти. Работим по знакови дела, в случая ставаше въпрос за дружества от военнопромишленият комплекс, обясни адвокат Стоянов.

По думите му търсили документи, които не се съхраняват при тях. Например акционерната книга на определено дружество, както и удостоверенията за акции на приносител.

Абсурдността на цялата ситуация е, че те търсели документи, които вече са при тях като акционерната книга на определено дружество, която ее предадена, както и а временни удостоверения за акции на приносител, които следва да се търсят от техните собственици. Все едно аз да вляза във вас или в телевизията и да поискам да ми предадете нотариалния акт за сградата на бТВ, коментира адвокатът.

"Книгата на акционерите е предадена доброволно още през 2015 г. от моя клиент. Те търсеха моят личен електронен подпис и електронният подпис на изп. директор на дружеството. Атаката е насочена срещу нас - влизаха в дома ми, защото имаме регистрирани офиси на съответните адреси. Черешката на тортата беше, че бяхме отведени в Националната следствена служба като свидетели да даваме показания", каза още юристът.

Той уточни, че по закон адвокатите не могат да бъдат разпитвани в процесуално качество във връзка със своите клиенти и това няма стойност в един процес.

"Претърсваха в дома ми книга по книга от библиотеката. От домовете си бяхме отведени на разпит за да даваме показания. Не е ясно как е обоснован обиска. Това което извършиха е в абсолютно нарушение на закона. Обискираха ни в тъмната част на денонощието, което също по закон нямат право. Претърсиха и дома ми по тъмно. След обиските трябваше да отида на разпит. Питаха ме за двама мои клиенти.

Колегата му Карадалиев е адвокат на едно от лицата привлечени като обвиняем по конкретно дело.

Според Стоянов, фактът, че този случай не е намерил медийно отразяване показва означава, че "това е атака срещу нас, за да внимаваме кои са ни клиентите".

Адвокат Александър Пелев обясни, че случайно е отишъл в кантората по предварителна уговорка, но влизайки е заварил ситуацията. Един срещу друг са стоели разследващи полицаи и адвокатите от кантората. Опитали са се първоначално да го изгонят. "Написахме на място пълномощно от страна на адвокат Стоянов за мен, че го представлявам като адвокат, за да ме допуснат, въпреки, че обясних, че съм техен колега. Това беше напълно гротеска ситуация", заяви Пелев.

На адвокат Карадалиев е повдигнато обвинение за участие в ОПГ, в резултат на това той вече не може да защитава клиента си. Вероятно това е била целта.

"Написахме отворено писмо до различните институции за да алармираме за тази репресия. Въпреки, че излязохме с редица публични декларации, те не получиха никаква публичност. Чрез нас се удрят нашите клиенти, това е удар срещу цялата адвокатура", коментира Пелев.

Повод за открито писмо е бил и натискът, който се оказва и срещу адвокат Ирен Савова. Прокуратурата не се е самосезирала за разлепените нейни некролози, което е престъпление.

В пресконференция днес адвокат Александър Пелев обяви, че Прокуратурата неправомерно се намесва в дейността на адвокатурата.