Сигнал за насилие между деца в център за настаняване от семеен тип в Русе. 17-годишен младеж е пребил момче на 13, което е прието в Спешното отделение на болницата. Назначена е полицейска проверка.

За случая разказа пред БНТ бащата на пострадалото дете, който твърди, че научил за побоя случайно. Двете му деца са отведени от социални работници от дома им в Борово без съгласието на родителя, който се грижи сам за тях. В момента води дела, за да си ги върне обратно.

Какво се случва зад вратите на социалното заведение на ул. "Битоля" знаят само децата в него и персоналът. Отказват да говорят с журналисти, защото им е забранено.

Валентин Йорданов твърди, че също нямаше да знае, че синът му Александър е ритан и блъскан до припадък, ако нямаха записан предварително час за медицински преглед заради заболяване, което детето има по рождение. Пред кабинета обаче го вижда с шинирана ръка и рани по главата.

Социалните работници забраняват на бащата да снима сина си.

50-годишният мъж преценява, че не може сам да се справи със ситуацията и се обръща за помощ към Центъра за обществена защита.

Оказва се, че за пет деца в центъра се грижат четирима възпитатели, социален работник, детегледачка и психолог.

Ръководството на Центъра за настаняване от семеен тип не приема случката като побой. Твърдят, че персоналът си е свършил перфектно работата и наказани няма да има.

А Александър попада в социалното заведение след като без разрешение прибира няколко вафли от съседен двор и ги разделя с приятелите си. Баща му решава да го накаже.

Версията на бащата е, че когато на следващия ден се връща от работа, децата му ги няма. От съседи разбира, че социалните работници са отвели Александър и сестра му Преслава.

Валентин казва, че не е родител, който не се грижи за децата си. Напротив. Има стабилни доходи, строи автомагистрали. Няма обаче собствено жилище, защото продал къщата си, за да осигури средства за лечението на сина си, който е с увредени лимфни възли.

Преди години майката прогонва семейството си на улицата и предоставя правата за отглеждането на Александър и Преслава на бащата.

След като случаят с отнетите деца на Валентин стана известен в социалните мрежи, към него заваля вълна от съпричастност. Хора с щедри сърца са му осигурили квартира на символичен наем в центъра на Русе, други му подарили телевизор.

Мъжът вече е завел дело срещу социалните служби, а Административният съд е отменил мярката за дъщеря му Преслава. Детето обаче все още не е вкъщи заради обжалване на решението.

Дали Валентин ще прегърне отново децата си, ще стане ясно след заседанието на Върховния административен съд в края на юли.