Шофьорът на украинския ТИР, в който се удари пътнически микробус, е задържан. Това съобщи пред "24 часа" окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев, който все още е на местопроизшествието.

Проба с дрегер е отчела наличие на алкохол в кръвта му, но в незначителни количества.

Сигналът за инцидента, който е станал на пътя Елхово-Лесово преди границата, е подаден малко преди 6 часа. По първоначални данни тежкотоварният камион с украинска регистрация е бил спрял, а по неизвестни време още причини шофьорът на буса не е видял и се е забил в задницата на ТИР-а.

Трима души загинаха на място, а 16 са транспортирани в ямболската болница. Приети са 11 души - 9 жени, двама мъже. Трима от тях са настанени в хирургия, петима в ортопедия. В тежко състояние са две жени, едната от тях е момиче на 17 години. В момента се създава организация за вдигане на "Спартан"-а за транспортирането на двете жени до София.

Министърът потвърди, че съществува опасност за живота на тежко ранените, тъй като някои от тях са в шоково състояние. Петима от пострадалите са прегледани и освободени.

По думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов целият ресурс на ямболската болница е мобилизиран. Той благодари за бързата реакция на медиците и спешните екипи, както и на болници от Хасково, Сливен и Стара Загора, които са готови да помогнат с кръв и други консумативи.

 

Кръвната проба за алкохол на шофьора на буса, който е сред загиналите, е отрицателна, каза още прокурор Дойчев.

Тримата загинали са мъже - на 52, 59 и 72 години.

Пътниците в размазания бус, който е със сливенска регистрация, тръгнали на пазар в Одрин. Те са от Ямбол и Сливен.

Към момента не е ясно защо украинският ТИР е бил спрял в лентата за движение и то без обозначителни знаци.