Адвокатът на мъжа, похитил и подпалил вчера автобус с 51 италиански ученици, каза, че клиентът му е обяснил по време на разпитите, че е искал да направи нещо впечатляващо, за да привлече вниманието върху последиците от миграционните политики, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Шофьорът на автобуса, 47-годишен италиански гражданин от сенегалски произход, беше идентифициран още вчера като Усейну Си. Той бе задържан по обвинения за взимане на заложници, планиране на масово убийство и предизвикване на пожар с утежняващо вината обстоятелство "тероризъм", пояснява агенцията.

Според прокурора на Милано Франческо Греко е истинско чудо, че не се е стигнало до масово убийство и карабинерите са успели да спрат навреме автобуса и да извадят всички деца от него. Според Алберто Нобили, ръководител на звеното за борба с тероризма в Милано, нападателят действал като "вълк единак", но не е имал връзки с радикалния ислямизъм.

Действията на шофьора на училищния автобус са били преднамерени. Той е подготвял атаката от няколко дни и е искал целият свят да говори за нея. Мъжът е качил в ЮТюб видео, за да обясни действията си и да призове Африка към бунт. Видеото е било предназначено за негови близки от град Крема край Милано, но също и от Сенегал.

Нападателят е бил женен за италианка, но се е развел. Той имал две деца тийнейджъри от брака си.

Отвличането на автобуса с учениците стана вчера преди обед. Петдесет и един ученици от гимназията в Крема пътували заедно с трима възрастни придружители за спортна проява. Внезапно шофьорът сменил посоката и се отправил по магистралата към миланското летище Линате. Заложническата криза продължила около 40 минути. Мъжът предупредил пътниците в автобуса, че никой няма да излезе жив от него, разказват няколко деца. После той им взел мобилните телефони и поискал от придружителите да вържат децата с електрически кабел. Мъжът носел и бидон с бензин и запалка и заплашвал децата, че ако мръднат, ще ги залее с бензина и ще ги подпали. Не спирал да повтаря, че има толкова много хора, които продължавали да умират в Африка и че вината за това е на италианските вицепремиери Матео Салвини и Луиджи Ди Майо, разказва една от ученичките в автобуса. Тя допълва, че шофьорът е изливал бензин на земята, докато шофирал и твърди, че той е размахвал пистолет и нож.

Според прокурора Греко шофьорът е блъснал автобуса в кола, в която е имало мъж и дете, които избягали, преди колата им да се подпали.

Герой на вчерашния ден било 13-годишно момче от автобуса, което успяло да вземе паднал на земята мобилен телефон на свое другарче и да се обади на полицията и карабинерите.

Накрая полицията и карабинерите организирали пътни блокади, но шофьорът преминал през първата. После обаче бил заставен от три полицейски коли да спре. Тогава той запалил автобуса, но карабинерите и полицията действали бързо и успели да счупят стъклата и да извадят изпадналите в шок деца. Дванайсетина деца и двама възрастни били откарани в болница заради леко вдишване на дим. Автобусът е напълно опожарен.

След инцидента италианският вицепремиер Матео Салвини каза, че шофьорът е имал в миналото проблеми с органите на реда заради сексуална агресия над малолетен и заради каране в нетрезво състояние.

Вътрешното министерство проверява възможността за отнемане на италианското гражданство на сенегалеца, поясниха източници от ведомството.

Едно от децата в автобуса разказва, че нападателят твърдял, че искал да си отмъсти за смъртта на дъщерите си, които се удавили в Средиземно море при опит да стигнат до Италия, допълва ДПА.