6-годишно момче е в тежко, но стабилно състояние в болница, след като беше изхвърлено от 10-ия етаж на галерията за модерно изкуство Тейт в центъра на Лондон, съобщава Би Би Си. Сигнал за инцидента е подаден до Спешна помощ в 14.40 часа местно време в неделя. На мястото са пристигнали две противопожарни коли и 10 патрулки на полицията.

Снимка: АР/БТА

"В един момент чух викове, хората започнаха да тичат. Първото ми усещане беше "Господи, нещо става". Грабнах детето си и хукнах към изхода, но се сблъсках с жена, която крещеше "синът ми, синът ми", разказва Олга Малчевска, която е очевидец на случилото се.

Детето паднало върху тавана на 5-тия етаж, след като полетяло от платформа за наблюдение. То е откарано в болница с хеликоптер. Първоначално от полицията заявиха, че момчето е в критично състояние, но днес съобщават, че той е в "критично, но стабилно състояние". 

Детето е от Франция и било в Лондон на екскурзия със семейството. Смята се, че то е блъснато. 17-годишен младеж е арестуван на платформата за наблюдение на 10-ия етаж по подозрение в опит за убийство. Полицията няма данни, че той е познавал детето. Мотивите му също не са ясни.

На мястото по същото време имало много семейства и деца, тъй като галерията е една от туристическите атракции, и настанала суматоха. Хората не успели да разберат как детето е паднало, защото майката крещяла в истерия. Някои казали, че едно момче е блъснало друго, разказва журналистка от Би Би Си, която по същото време е била на платформата. Хора изпаднали в паника, втурнали се към асансьора, след което побегнали с децата си навън.

От галерията обявиха, че ще съдействат на полицията за разрешаването на случая и изразяват съпричастността си с детето и семейството му. Платформата остана затворена днес. Галерията е една от най-известните туристическите атракции, като миналата година е била посетена от над 5,9 млн. туристи.