Проверките на Пътната полиция за работещи фарове, изрядни чистачки и зимни гуми започнаха още на 1 ноември, но до днес включително се провежда предупредителния период на операцията.
Това беше първа седмица от акцията, в която не бяха налагани глоби, а само се насочваше вниманието към шофьорите да отстранят установените неизправности по колите им преди активния зимен сезон.
От 9 ноември до 20 ноември ще се извършва засилен контрол по пътищата и при нарушения ще се налагат санкциите, предвидени в Закона за движение по пътищата.
За износени гуми водачите ще заплащат глоба от 50 лв. За неизправни светлини в зависимост от това дали създават опасност за движението водачите ще заплащат глоба от 20 до 150 лв.
За неизправни чистачки санкцията е 20 лв; за липса на светлоотразителна сигнализация - 50 лв. Ако нямате вериги против буксуване на обозначени от КАТ места глобата е от 20 лв. Глобата за липсата на вериги, когато има изрично полицейско разпореждане, е от 100-200 лева и е възможно лишаване от право на управление до шестмесечен срок.