Броят на взривяване на банкомати се увеличава драстично в Европа, сочат данни на Европол, предаде ДПА.

Също така видовете експлозиви, които бандите използват, стават все по-мощни и опасни, заяви пред агенцията говорителката на Европол Клер Жорж, цитирана от БТА.

В четвъртък вечерта в Ауетал, Долна Саксония, полицията е открила "голямо поле от отломки". В нощта срещу петък във Форххайм е четвъртият случай на взривяване на банкомати през октомври в Бавария. В нощта срещу събота в Бусек, Хесен четири превозни средства са повредени. Обществената телевизия ZDF подчертава, че тези случаи са от последните дни, а не всички. Според Европол атаките се увеличават драстично и стават все по-опасни.

"Все по-често се използват изключително мощни експлозиви, които дори водят до срутване на сгради, а също и до смъртта на невинни хора", каза тя и уточни, че полицията е установила тази нарастваща тенденция в много европейски страни, включително Германия, Южна Европа и балтийските държави.

Набезите се извършват от престъпни банди, които са специализирани в този вид взривове и действат на международно ниво, каза Жорж.

Според говорителката гражданите също са все по-застрашени. Много банкомати са разположени в супермаркети или търговски улици. Но извършителите са изключително безскрупулни. Жорж говори за "модерни банкови обири", защото в банките има малко останали пари. В автоматите обаче бандите могат относително бързо да откраднат стотици хиляди евро.

Престъпниците обикновено преследват цял ​​регион с много бързи коли и взривяват няколко банкомата. Те често действат в съседни страни. Например около половината от заподозрените за атаки в Германия през 2021 г. са от Холандия.

Точните цифри за цяла Европа все още не са налични, тъй като държавите-членки на ЕС докладват само международни случаи на европейската полиция. Миналата година германската полиция е регистрирала 287 случая спрямо 268 предходната година, въпреки ограниченията за пътуване заради пандемията. Очаква се броят им да нарасне още повече през тази година.

До септември нидерландската полиция е регистрирала толкова взривове, колкото са били през цялата предходна година, въпреки намаляването на броя на касовите пунктове.

Не е ясно колко точно са били взривените банкомати в цяла Европа, посочва ДПА.