Един човек загина и десетки бяха ранени при сблъсък на пътнически с товарен влак близо до Прага снощи, заяви чешкият министър на транспорта Карел Хавличек, цитиран от ДПА.

Двама души са тежко ранени, а осем души са с по-леки наранявания, уточни министърът. В болница са приети общо 35 души, като повечето са с изгаряния и фрактури, заяви говорител на спасителна служба.

Вижте снимки

Чешкият инспекторат за железопътна безопасност каза, че катастрофата е станала снощи при Чешки Брод, на около 30 километра западно от Прага. Пътническият влак се е блъснал в товарния, който е бил спрял.

Информацията в медиите за катастрофата са противоречиви. Някои съобщават, че единият машинист е загинал, а други - че и двамата машинисти са в капан в кабините си.

Спасителната операция приключи след три часа работа. На място бяха изпратени над десет линейки и два спасителни хеликоптера.

В пътническия влак, блъснал се в неподвижния товарен влак на около 30 км от Прага, е имало около 200 пътници. Причината за катастрофата все още не е известна, но Хавличек заяви, че няма индикации да става дума за техническа неизправност.

Възможно е сигнал за спиране да е бил игнориран, заявиха властите.