Опит за окървавяване на протеста в един от най-мирните му дни завърши с няколко ранени. Инцидентът стана в 22:30 часа вечерта, като изцяло защитните прийоми на жандармерията и призивите на някои от лидерите на недоволството да не бъде допускана провокация предотвратиха разрастване на помогнаха за потушаване на напрежението.

Всички снимки вижте тук >>

След като през светлата част на вечерта облечените с жилетки "Антиконфликт" полицаи не срещнаха никакви проблеми с реда, след падането на нощта картината се промени рязко. Всичко започна с издигането на огромен транспарант "Продава се" върху горната част от фасадата на бившия Партиен дом. Точно когато множеството аплодираше катерачите, които вече спускаха платното, на входа под него се чу гръм от бомбичка и звук от счупване на стъкла. Напрежението рязко ескалира и на място пристигнаха жандармеристи. Те застанаха с щитове пред вратите, а към тях полетяха предмети.

В този момент проф. Велислав Минеков започна да призовава с мегафон всички протестиращи да се оттеглят, за да не се поддават на провокации. Това помогна на жандармеристите да овладеят ситуацията и скоро след това обстановката се успокои. Въпреки това случилото се не мина без последствия. Един от пострадалите при инцидента беше изнесен на ръце до пристигналата на място линейка. Все още няма яснота за състоянието му. Ранени са още няколко души, като част от тях са служители на МВР. 

Снимка: "Булфото"

Неофициална информация сочи, че има един задържан за участие в провокацията.

Снимка: "Булфото"

Какво доведе до сблъсъка, остана неясно и за присъстващите на място. Според някои става дума за опит за нахлуване в сградата. Други свидетелстват, че всичко е започнало от хулиганска проява. Участниците в нея са били предварително подготвени, като освен хвърлените бомбички, са опитали да излеят и червена боя по входа на бившия Партиен дом.

Стопкадър от лайвстрийм във Фейсбук

Снимка: "Булфото"

Снимка: "Булфото"

Снимка: "Булфото"