Зачестяват случаите в които бракониери използват живи диви птици като примамка за лов. На Йордановден са конфискувани при незаконен лов 58 патици и гъски, повечето с отрязани криле. Те са настанени в Спасителния център на "Зелени Балкани" в Стара Загора.

Спасените птици

Снимка: Зелени Балкани

От природозащитната организация съобщиха, че в късните часове на отминаващия Йордановден, техен екип е нагазил в язовира край старозагорското село Хан Аспарухово за да спаси птиците.

По-рано през деня в ТП Държавно горско стопанство Стара Загора, чрез телефон 112, е получен сигнала, че в два язовира на нейна територия има оставени птици, като живи примамки (така наречените мюрета).

Птиците, завързани от бракониери за примамка

Снимка: Зелени Балкани

Екипът и доброволците (или както те сами се наричат "Спасителен отряд за диви животни") на Зелени Балкани се отзоваха веднага на молбата за съдействие. В присъствието на горски и полиция младите доброволци измъкват всичките 58 птици от водата.

Снимка: Зелени Балкани

На място там установяват, че всички птици са били завързани с вериги или въжета за брега, оставени незнайно от кога, на произвола на съдбата, само и единствено, като примамка за дивите ята. Сред тях има големи белочели гъски и зеленоглави патици. Голяма част от птиците са с подрязани пера на крилете, а някои от тях и с направо отрязани криле!

Спасителната акция на птиците

Снимка: Зелени Балкани

Освен че е морално неприемлив, този метод на примамване на дивите птици с цел "успешен лов" е забранен от Закона за лова и опазване на дивеча. Това е метод, който води след себе си масово изтребване на големи ята диви птици, тъй като примамени от своите пернати събратя, те кацат в язовира, където от засада ги дебнат бракониерите.

От "Зелени Балкани" казаха, че птиците, които могат да бъдат освободени ще бъдат пуснати. А за някои от тях ще трябва да се изчака поне една година, за да им израстнат перата.