"Локхийд Мартин" се подготвя за производството на българските изтребители Ф-16. Това съобщиха от американската компания.

Българските изтребители може да се произведат в най-новия завод на гиганта в областта на самолетостроенето - в Грийнвил, Южна Каролина, който е почти завършен, казва директорът на отдел "Международно бизнес развитие за Ф-16" в "Локхийд Мартин" Джим Робинсън.

Освен българските самолети в завода ще бъде произвеждана бъдещата ескадрила изтребители Ф-16 Блок 70 и на Бахрейн, Словакия и други международни клиенти.

"С напредването на процеса по придобиване на Ф-16 Блок 70 България може да бъде сигурна, че ще получи доказана и иновативна самолетна система, която в продължение на десетилетия ще може да допринася към оперативната съвместимост на НАТО", уверява Робинсън.

В прессъобщението се посочва и че "Локхийд Мартин" работи с правителствата на България и Съединените щати за очертаване на възможностите за намаляване на разходите в процеса на преговорите.

Компанията припомня и предимствата на Ф-16 Блок 70. Сред тях са вградени технологии, разработени за петото поколение изтребители Ф-35 "Мълния" II и Ф-22; доказано, способно, ниско-рисково и ценово ефективно решение за нуждите на националната сигурност на България и НАТО; дългосрочна възможност за развитие на българските военновъздушни сили; предоставяне на икономически и промишлени ползи за България; реални ползи за страната - подкрепяне на суверенитета, споделяне на технологии и подпомагане на местната заетост.