Това стана ясно на среща между министъра на зeмeдeлието и храните Иван Станков и посланика на Украйна у нас Микола Балтажи, съобщиха от Министерство на земеделието и храните.

И от двете страни са декларирани желание и готовност за възвръщане на пазарни позиции на двете страни в намалелия в последните десетилетия взаимен стокообмен. Украинската страна е представила хода на преговорите с ЕС и подготвяното Споразумение за Зона за свободна търговия. Когато такова споразумение бъде в сила, пред двете страни ще са разкрият много по-големи възможности за разширяване на стокообмена и взаимното сътрудничество, е посочил украинският посланик.

Той е допълнил, че сътрудничеството ще бъде и в областта на селскостопанското производство и на преработката на суровини от хранително-вкусовата промишленост.

Министър Иван Станков е представил добрите възможности, които съществуват за сътрудничество в областта на селскостопанската наука, здравеопазването на животните и безопасността на храните, запазването и обогатяването на генофонда в животновъдството, както и на разширяването на общите инвестиционни проекти. Страните са изразили съгласие, че възможности за по-интензивен стокообмен има и чрез новосъздадената през миналата година Българо-украинска индустриална камара.

Разменени са покани за обмен на бизнес-делегации за проучване на възможностите за инвестиции и създаване на преки бизнес и научни контакти. Посланик Балтажи е поканил министър Станков да посети Украйна начело на такава делегация. Проф. Иван Станков е предложил чрез посолството на Украйна да бъдат поканени представители на украинския бизнес и селскостопанска наука за обмен на идеи и нови бизнес начинания.