Новото трето поколение ядрени блокове АР1000 могат да запазят хората, планетата и индустрията. Това заяви Оскар Прат - старши директор на проекта на "Уестингхаус" в България, по време на участието си в най-мащабния и успешен форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News.

Tридневното събитие започна на 26 юни и продължи до 28 юни в конферентните сцени на Sofia Event Center в столицата. По време на форума над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, водят ключовия разговор за утрешния свят.

Прат взе участие в седмата и последна сесия от втория ден на форума, озаглавена "Стратегическа роля на ядрената енергетика за постигане на целите за декарбонизация", като неин модератор беше Антон Иванов, заместник-председател на Българския енергиен и минен форум.

В панела, освен Прат, изказаха своето мнение още Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", Джо Филипс, старши експерт "Инвестиции и инфраструктура в ЦИЕ" и председател на SFT, проф. Георги Касчиев, главен експерт в АЕЦ "Козлодуй" (2021-2024), Богомил Манчев, главен изпълнителен директор на БулАтом, проф. д-р инж. Ивайло Ганев, председател на Техническия колеж към ТУ София, и Петьо Иванов, директор на АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности".

Попитан какво представлява проектът АР1000 на "Уестингхаус" в България, Прат обясни, че това е технология на ново трето поколение ядрени блокове, която дава чиста енергия. Вече има 4 блока в Китай, както и в САЩ в Джорджия. 

"Какво означава поколение 3 - това е напълно пасивна система, която дава възможност АЕЦ да се възстанови до 72 часа след изключваме след някакви събития за спиране на енергията. Използва се горещ въздух, това е естествено явление, което използваме в нашата технология. Използваме и гравитационната конвекция", отбеляза директорът на проекта.

И добави, че целта е да гарантират защитата на централата.

"Ако например се изгуби способността за пренос, тогава блокът влиза в режим на съхранение и може да издържи 3 дни, докато разберем какъв е проблемът и какво може да се направи", коментира още Прат и продължи:

"Така че АР1000 е така разработен, че може да запази хората, планетата, индустрията. Това са първите такива реактори и смятам, че това е възможно". 

По думите му "Уестингхаус" работи заедно с KP по проект, който използва най-напреднали инженерни знания. "Сега работим по следващата му фаза и отново ще употребим инженерните знания, за да можем да достигнем до третата фаза за изграждане на такива реактори - да можем да изградим централа", допълни Прат. 

Той обясни още, че използват целия опит и поуките от тези 6 реактора, които в момента работят, признават какво е проработило, какво не и как да се поучат от грешките.

"Можем да бъдем първата централа от АР000, искаме да включим всичко, което сме научили, и да изградим тази централа качествено и навреме", подчерта Прат.

Той сподели и за стажантската програма на компанията.

"Студенти ще пътуват в САЩ, искаме да ги научим, да им помогнем да се развиват като студенти и да им дадем възможности за работа. Това е в началото на програмата, след това ще продължим да развиваме. Не се отнася само за студенти, които учат инженерни науки, имаме меморандуми за разбирателство с почти 20 отделни доставчици в страната. Това означава, че тези доставчици по-добре ще разберат от какви ресурси имат нужда - инженери, заварчици и други", посочи Оскар Прат. 


 Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.