Бойко Борисов разкритикува президента Радев за вчерашното му изказване, в което той каза, че не е съгласен с "ангажимента за конкретна финансова помощ, немалка, и то за въоръжение за Украйна, нито с ангажимента за предоставяне на оръжие от арсенала на армията ни, преди да сме получили заместващи образци".

"Понеже в последните месеци кешът стана като обменна валута някак си и вчера се направи нов опит за инсинуация, че България ще дава кеш, каш или Сашо на Украйна, затова са тези срещи на върха, затова ние сме едно семейство, едни партньори сме там. Различните държави членки имат различни виждания. Ние сме били винаги категорично за мир. Винаги сме били категорично да се проведат всички дипломатически усилия, включително и на НАТО като организация. Неслучайно новият ротационен председател на Европейския съюз - колегата Орбан, на 2-ри отиде в Украйна да чуе позицията на Зеленски. Сиреч вървят в момента доста активни преговори това кръвопролитие да спре", започна Борисов.

В традиционното си сутрешно изявление пред репортерите в кулоарите на Народното събрание лидерът на ГЕРБ декларира, че "България кеш пари няма да дава" и уточни, че използва думата "кеш", защото "тя беше използвана от всички". Той разкри и, че всичко, което ще влезе в декларацията на предстоящата срещата на върха на НАТО като помощ за Украйна се остойностява.

"В българската политика влязоха много дилетанти или казано на български - хора, просто неразбиращи процесите, които не знаят какво значи всичко това. За пари кеш не става изобщо въпрос. Дори към момента, съжалявам, че трябва да обяснявам такива неща, България получава пари за старото ненужно съветско оборудване. Към момента около 60 милиона, а от това, което е договорено със страни членки, да не им казвам имената, още 300 милиона. Сиреч не само не дава кеш, а получава пари за помощта си и тя се оценява, защото ние, както всички демократични държави, застанахме на страната на нападнатия, не на агресора. Трето - да обясня на тези незрящи в международната политика хора. Всичко, което ще влезе в тази декларация, понеже я имам, но не знам дали мога да ви я дам, ще попитам и ще ви я дам, ако може, всичко, което България направи в полза на Украйна, се остойностява. Дори да дадем учители да ги обучават на английски, пускаме фактура това да ни се плати. Дори да лекуваме, да доведем на санаториум украински войници, това ни се плаща", обясни Бойко Борисов.

Накрая той даде пример дори с една от пресечните си точки с държавния глава:

"Това, което президентът Радев преди 2-3 седмици правилно беше хванал, това е ядрото, същността, е общото военно-индустриално сътрудничество. Завод да построим, той ще ни се плати. Там да инвестираме в Украйна, пак ще ни се плати. Виждате ли популизмът докъде води? Това, на което българинът най би се подразнил - кеш, войници, война... Много колеги се опитаха да си играят с тези страхове. Затова ГЕРБ категорично, аз знам, че и колегите от СДС няма да допуснат нищо различно от това, което преди малко ви казах. Така че да спрат да си играят със страховете на българите".